Gemeente Amsterdam



Amsterdam komt met ruimhartig Short Stay-beleid

Nieuwbouw buiten quotum gehouden

10 december 2008
-
Karlijn van Dongen

Het structureel verhuren van woningen voor een korte periode is op dit moment niet toegestaan in Amsterdam. Het gemeentebestuur wil daar verandering in brengen en komt met voorstellen om Short Stay mogelijk maken. Vooral buitenlandse werknemers moeten daardoor gemakkelijker woonruimte in de stad kunnen vinden. Voor de economische positie van Amsterdam is dat van wezenlijk belang, meent het college van B&W. Ten opzichte van eerdere voorstellen worden de mogelijkheden voor Short Stay verruimd. Short Stay op nieuwbouwlocaties zal buiten het eerder voorgestelde maximum vallen van 1350 Short Stay-woningen in heel Amsterdam.

Short Stay betekent dat een woning voor een periode korter dan zes maanden mag worden verhuurd. Korter dan één week is niet toegestaan, want dan is er sprake van een hotel en daarvoor geldt andere regelgeving. Tjeerd Herrema, wethouder Volkshuisvesting: "Volgens de huidige regelgeving is Short Stay niet toegestaan in Amsterdam. Dat is een tekortkoming, want de vraag ernaar is groot. Met het voorstel dat we nu doen dienen we de economische belangen van Amsterdam, zonder de reguliere woningzoekende tekort te doen."

Voor de zomer stelde het gemeentebestuur voor dat verspreid over Amsterdam 825 woningen voor Short Stay in aanmerking zouden komen. Naar aanleiding van de inspraakprocedure werd dat aantal in september jl. verhoogd tot 1350. Omdat per definitie verschillende mensen per jaar gebruik maken Short Stay kunnen daarmee enkele duizenden mensen per jaar voor kortere tijd in Amsterdam wonen. Tijdens de behandeling in de raadscommissie op 15 oktober jl. bleek dat nog meer ruimte voor Short Stay gewenst was. Het college stelt nu voor om nieuwbouw buiten de regeling te houden. Short Stay in woningen die na 1 januari jl. zijn opgeleverd, komt daarmee bovenop het quotum van 1350. Stadsdelen moeten in hun bestemmingsplannen aangeven hoeveel Short Stay er in de nieuwbouwgebieden mag komen.

Het voorstel van het college wordt op 21 januari 2009 in de gemeenteraad behandeld. Volgens planning moet per 1 juni 2009 een vergunning voor Short Stay bij het desbetreffende stadsdeel kunnen worden aangevraagd.

Pb-247