VVD


10-12-2008

VVD eist met spoed actie tegen grootschalige oplichting

VVD eist maatregelen tegen oplichters van 'Kantoor voor Klanten'

Het bedrijf `Kantoor voor Klanten' stuurt misleidende facturen/acceptgirokaarten naar ondernemers.

De VVD, bij monde van Tweede Kamerlid Charlie Aptroot, heeft hier gisteren schriftelijke vragen over gesteld. Nu blijkt dat bij `Kantoor voor Klanten' al honderdduizenden nepfacturen/giro acceptkaarten heeft verstuurd en waarschijnlijk ruim een half miljoen nog deze week gaat versturen. De VVD heeft aanvullende spoedvragen gesteld en wil binnen 24 uur reactie van de regering en direct ingrijpen, anders vraagt de VVD nog morgen een spoedoverleg aan.

De facturen zijn nagemaakte versies van de factuur van de Kamer van Koophandel - inclusief gelijkend logo en de vermelding `bijdrage KvKhandelsregister.nl 2009' - en wekken zo de indruk dat het hier de officiële jaarlijkse heffing van de Kamer van Koophandel betreft.

Aptroot: "Hier moet direct actie op worden ondernomen door Economische Zaken en Justitie. Het is verschrikkelijk dat oplichters euro's aftroggelen van ondernemers en daarmee wegkomen. Dit duurt nu al te lang, er moet meteen worden opgetreden. We moeten het echt snel aanpakken voordat `Kantoor voor Klanten' met miljoenen euro's met de noorderzon is vertrokken.'

Aptroot vindt dat er hard moet worden ingegrepen en niet alleen bij de organisatie die hiermee is gestart: "Ook de drukker en de direct mail organisatie/verzender doen bewust mee aan oplichting. Al deze organisaties en de mensen die hier voor verantwoordelijk voor zijn, moeten worden aangepakt. Het moet nu voor eens en altijd duidelijk zijn dat wij oplichters geen enkele ruimte geven maar keihard aanpakken."

Recentelijk is nieuwe wetgeving aangenomen, waardoor de Nederlandse Consumentenautoriteit en het Openbaar Ministerie en de Stichting Acquisitiefraude direct in kunnen grijpen bij melding van dergelijke oplichterspraktijken. Aptroot heeft aan de ministers van Economische Zaken en Justitie gevraagd waarom dit nu niet direct gebeurt.

Hieronder treft u de aanvullende spoedvragen van Aptroot die hij vandaag heeft gesteld:

Aanvullende spoedvragen van het Kamerlid Aptroot (VVD) aan de minister en staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Justitie.


1. Gisteren stelde ik u vragen over de facturen/ acceptgirokaarten die de indruk wekken dat het om de Kamer van Koophandel gaat, maar die van een oplichtersbende zijn.
Volgens informatie zijn er al honderdduizenden verstuurd en zullen de komende dagen meer dan een half miljoen "vervalste" facturen met giro acceptkaart worden verstuurd, alle Nederlandse bedrijven komen aan de beurt.
Kunt u, gezien de qua omvang ongekende oplichting, de vragen van gisteren en deze aanvullende vragen per omgaande beantwoorden?


2. Bent u bereid om samen met de Kamer van Koophandel Nederland, die ook gedupeerd wordt door deze praktijken en actief probeert de schade te beperken, deze oplichting te stoppen en ondernemingen te waarschuwen, op te trekken?


3. Bent u bereid direct op te treden tegen de organisatie "Kantoor voor Klanten" en de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn?


4. Bent u bereid ook op te treden tegen de drukker en de verzender/direct mail organisatie en de daarbij verantwoordelijke mensen die aan deze oplichting meewerken?


5. Zo ja, welke acties onderneemt u en op welke termijn, wat ons betreft nog vandaag, zodat de kans dat ondernemers worden opgelicht zoveel mogelijk wordt beperkt?


6. Zo nee, hoe is het mogelijk dat oplichters gewoon hun gang kunnen gaan?


7. Kunt u ons in januari 2009 informeren over hoe het mogelijk is dat een oplichtersorganisatie de bedrijfsgegevens van alle Nederlandse bedrijven in bezit heeft?


8. Kunt u daarbij aangeven wat het huidige niveau van bescherming van bedrijfsgegevens is, of die wel voldoende is gezien het gebeurde en of aanvullende maatregelen mogelijk en nodig zijn?

Graag snelle beantwoording, anders ben ik genoodzaakt een spoedoverleg of spoeddebat aan te vragen.

Charlie Aptroot

10 december 2008