FloraHolland


Bolbloemenbericht week 49

FLORAHOLLAND (10 december 2008) - De afgelopen week werden we geconfronteerd met ruim 8 procent meer aanvoer dan vorige week. Dat resulteerde in een fractioneel lagere gemiddelde prijs van EUR 0,33 voor 27 miljoen bolbloemen. Het weer in Zuid-Europa en delen van Duitsland leidde tot veel sneeuwval en dat deed de afzet geen goed. "Wegen glad, handel plat" is daarmee dit seizoen voor het eerst merkbaar geworden. Italië ging volledig dicht in de loop van de week. Schril is het contrast met 2007, toen we maar liefst 24 procent meer bloemenaanvoer kenden. De prijsvorming was toen maar liefst 6 centen minder en wat dat betreft is er dus veel verbeterd voor de aanvoerders die zijn overgebleven. Vanuit de importaanvoer komen eveneens aanzienlijk minder bloemen, mede als gevolg van de slechte weersomstandigheden in grote delen van bloementelend Afrika. Het is opvallend hoeveel incidentele(?) (met name lelie-)bloemenaanbieders van over de gehele wereld bij de `Eurotrade-zone' aankloppen, omdat de directe afzet naar met name de UK stagneert. Dan blijkt de afzet via een veiling haar waarde dubbel en dwars uit te betalen. Want behalve de garantie van centen is ook de poort naar de mondiale afzet dan voor handen via het vangnetwerk van exporteurs.
Voor de komende twee weken mag de verwachting voor wat betreft de prijsvorming niet te hoog gespannen zijn. December is steeds meer een groene dan een bloemenmaand gebleken in de afgelopen decennia.

Tulpen:
De aanvoer was 20 procent groter dan vorige week en dat is een gezonde groei in deze fase van het jaar. Dat die aanvoer bijna 45 procent lager ligt dan vorig jaar is een zeer groot verschil. De prijzen liggen nu met EUR 0,224 gemiddeld 7 centen hoger dan toen en op hetzelfde niveau als vorige week. De komende weken laat de aanvoer nog wel een gat met vorig jaar zien. Toen werd namelijk in de decembermaand veel meer aangevoerd dan de markt aankon en de verwachting is dat de aanvoerders daaruit wel lering hebben getrokken: december is geen tulpenmaand zoals januari dat wel is. Het mag echter duidelijk zijn: voor de huidige prijzen is het beter dat er nog een paar tulpen meer worden aangevoerd om het maximale uit de markt te halen. EUR 0,22 gemiddeld is namelijk te duur om een grote afzetmarkt in stand te houden, ook al is de kwaliteit nu erg goed.

FloraHolland vestiging Aalsmeer zag bij de tulpen topprijzen gerealiseerd deze week. De grote oorzaak is dat 40 procent minder aantallen zijn dan vorig jaar. Alle kleuren deden goed mee in de prijs als er maar voldoende gewicht in de bos zat. De algemene kwaliteit is erg goed. Duurste tulp werd: `Red Princess' die ver boven de EUR 0,50 noteerde. FloraHolland vestiging Rijnsburg zag ruim drie miljoen stelen via de klok verkocht. Dat waren er ruim 700.000 meer dan de week ervoor, maar nog altijd twee miljoen minder dan een jaar geleden. In vergelijking met vorige week steeg de prijs met één cent naar EUR 0,22. De twee best betaalde cultivars waren: `Maureen' met EUR 0,46 en `Super Parrot' met EUR 0,42. De `Ghanders Rhapsody' (EUR 0,17) en `Yokohama' (EUR 0,19) waren de twee meest aangevoerde cultivars met eveneens zeer hoge gemiddelde prijzen voor de tijd van het jaar.

Lelies:
Alle lelies leverden gemiddeld een centje in ten opzichte van vorige week. Bij een aanvoerdaling in de dubbele cijfers bij de Longiflorum en de LA-hybriden mag dat opvallend worden genoemd. Ook van de Aziatische hybriden werd 5 procent minder stuks aangevoerd. De totale lelieaanvoer bedroeg 5.564.000 stelen concernbreed en dat was een kleine tien procent minder dan vorige week. De prijzen liggen nu ruim een stuiver hoger dan vorig jaar met uitzondering van de LA-hybriden. Die doen het namelijk met EUR 0,29 zelfs een klein centje minder dan vorig jaar. Daarvan staan er dan ook 32 procent meer dan toen, tegenover een stuksdaling van 26 procent, 20 procent en 13 procent bij respectievelijk Longiflorum, Aziaten en Oriëntal-hybriden. Het is opvallend hoeveel incidentele lelieaanbieders van over de gehele wereld bij de `Eurotrade-zone' aankloppen, omdat de directe afzet naar met name de UK stagneert. Dan blijkt de afzet via een veiling haar waarde dubbel en dwars uit te betalen. Want behalve de garantie van centen is ook de poort naar de mondiale afzet dan voor handen via het vangnetwerk van exporteurs.

FloraHolland vestiging Aalsmeer zag deze week de Longiflorums uitkomen op een middenprijs van EUR 0,40 en dat is een dubbeltje beter dan vorig jaar. Dat komt mede doordat er 100.000 stelen minder zijn aangevoerd deze week. De Oriëntals komen gemiddeld uit op EUR 0,62 en ook dat is precies een dubbeltje beter. Ook hierbij zijn er 150.000 stelen minder aangevoerd dan vorig jaar. LA en Aziaten waren gelijk in prijs in vergelijking met vorig jaar op EUR 0,27 gemiddeld, bij een aanvoerdaling van in totaal 25.000 stelen.
Bij FloraHolland vestiging Naaldwijk bleef de lelieaanvoer redelijk stabiel. Zo ook bij de prijzen van de Aziaten, LA's en de Longiflorum. Het was vooral bij de Oriëntals, waar de prijzen de laatste twee dagen van de week zakten van EUR 0,66 op maandag naar EUR 0,58 op vrijdag. De zware kwaliteit moest deze week wat toegeven. In Rijnsburg was sprake van een lichte afname van het aantal stelen in vergelijking met vorige week. Met name de aanvoer van de Aziatische hybriden daalde. De algehele middenprijs kwam uit op EUR 0,41. Over de gehele linie werd er minder betaald dan in week 48. Vooral de Aziatische en LA-hybriden hadden het moeilijk en met name de kleur geel. De Oriëntal-hybriden werden ook matig betaald. Op vrijdag was er een lichte opleving met middenprijzen van EUR 0,64, terwijl op woensdag en donderdag slechts EUR 0,55 werd gegeven. Longiflorum was de enige groep die stabiel was. Met name 3'op knopsortering van boven de meter werd met EUR 0,60 leuk betaald.

Amaryllissen:
Met een aanvoertoename van 22 procent binnen een week liggen we nu met 3,2 miljoen stelen op het niveau waar het hoort. EUR 0,91 gemiddeld is een mooie opbrengst waar je amaryllisteler van blijft. Heel wat gezonder dan de EUR 0,79 van vorig seizoen, welke we eigenlijk al weer snel vergeten waren. Er liggen nu 8 procent minder stuks en het is te hopen dat we dat verschil zo weten te houden. Want met de economische crisis voelbaar aanwezig, zou de tanende afzet voor dit relatief toch wat duurdere product wel eens bovengemiddeld parten kunnen gaan spelen. Ook al omdat er een fors aandeel bestemd is voor de UK-markt. De komende drie weken zijn weer bepalend voor het seizoen van dit Kerstpiekproduct bij uitstek. FloraHolland vestiging Aalsmeer zag de amaryllis deze week graag van de hand gaan. De gemiddelde prijs kwam uit op EUR 0,92. De plus van EUR 0,13 op de middenprijs is zeer goed te noemen. Vestiging Naaldwijk zag net als vorig jaar dat dit de eerste week was waar de aantallen flink toenamen op de klok. Echter met 976.000 stelen was dit nog steeds 20 procent minder dan vorig jaar. De prijzen waren op maandag nog redelijk goed met EUR 0,91 gemiddeld. De rest van de week werd het wat moeizamer en zakten de prijzen naar EUR 0,81.

Irissen:
Een vrijwel stabiel aanbod van 1,5 miljoen stelen passeerde de klokken en FloraHolland Connect. De prijzen daalden naar EUR 0,09 gemiddeld en dat was een dikke cent lager dan vorige week. In Aalsmeer waren de irisprijzen matig met redelijke aantallen, waarbij de `Professor Blaauw' en `Cassablanca' met kleine aantallen duur zijn.

Calla's:
De Calla-aanvoer nam weer toe tot boven de 900.000 stelen. De gemiddelde prijs daalde verder tot EUR 0,34 voor de kleinbloemige. Ten opzichte van vorig seizoen is dat een aanvoertoename van 68 procent en in dat licht bezien is de prijsdaling van bijna EUR 0,15 te begrijpen. FloraHolland vestiging Aalsmeer zag de Aethiopica's iets duurder worden evenals de kleinbloemige die in kleine aantallen, mits zuiver, ook boven de Euro gingen. FloraHolland vestiging Naaldwijk noteerde voor de Aethiopica's een goede week. De vraag was goed wat resulteerde in goede prijzen. Vorige week nog EUR 0,91, deze week eindigden we met EUR 1,04 gemiddeld. De aanvoer daalde licht ten opzichte van vorige week naar 23.400 stelen. Bij de overige kleuren was de aanvoer gelijk aan vorige week. 241.000 stelen voor gemiddeld EUR 0,37. Vooral `Christal Blush' en `Sunrice' waren zeer gewild en gingen boven de Euro.

Overige bolbloemen:
De aanvoer van ranonkels steeg met 27 procent naar 390.000 stuks en ligt daarmee 20 procent onder het niveau van vorig jaar. De prijs was met EUR 0,15 gemiddeld alweer een ruime cent lager dan vorige week. De aanvoer van Ornithogalum steeg naar bijna één miljoen stelen bij een prijs van gemiddeld EUR 0,14. Dat is dezelfde prijs als vorig seizoen bij 11 procent minder aanbod. Anemonen stegen wederom fors met nu plus 50 procent tot 1,3 miljoen stelen concernbreed voor gemiddeld EUR 0,11. Dat is hetzelfde aanvoerbeeld en een prijs die twee centen hoger lag dan vorig jaar. FloraHolland vestiging Aalsmeer zag uit Israël steeds meer Anemonen aangevoerd en de mooiste partijen werden rond EUR 0,18 verkocht. Het merendeel ging echter voor EUR 0,10. De Hollandse Anemonen liggen tussen EUR 0,35 en EUR 0,25 voor de langste lengtes. Helleboris wit en Argutusfolius in kleine aantallen werden goed betaald in Aalsmeer, evenals de korte Gloriosa die halverwege de week duur werden.