Provincie Groningen

Waddenfondsproject 'Winkelen op de wierde' 10 december 2008

De gemeente De Marne wil de winkelvoorzieningen in de regio versterken en vernieuwen. Het plan is om in Leens een nieuw winkelgebied van voldoende omvang te realiseren, zodat de sociaal-economische en toeristische ontwikkeling van het gebied een impuls krijgen. Als het Waddenfonds het project 'Winkelen op de wierde' financieel steunt dan zijn Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen bereid om het resterende tekort van EUR 500.000,- bij te dragen.

Leefbaarheid
Aanleiding voor het project is de toenemende leegstand en verlies van de detailhandel in de hele regio. Dit gaat ten koste van de leefbaarheid. De gemeente De Marne wil het niveau van de voorzieningen verhogen door te investeren in Leens. De keuze voor de locatie past in de ontwikkelingsvisie van Leens. Hierin heeft het dorp een positie gekregen als centrumdorp met een concentratie aan diensten en voorzieningen.

Geplande voorzieningen
Het winkelcentrum, met een vloeroppervlak van 7300 m2, komt aan de noordzijde van de Hoofdstraat in Leens. In het centrum komen twee supermarkten, een aantal kleinschalige non-foodwinkels en dienstverlenende zaken. Op de eerste verdieping van het centrale winkelblok komen 21 appartementen. Daarnaast worden bestaande wegen aangepast, nieuwe wegen aangelegd en komt er een parkeerplaats en voetgangersgebied.

Verwachtingen
Verwacht wordt dat als het winkelgebied aan de noordzijde gereed is dat dan ook het gebied aan de zuidkant van de Hoofdstraat zich verder gaat ontwikkelen. Het wordt aantrekkelijker voor aanvullende detailhandel en dienstverlenende organisaties om zich daar te vestigen.

Waddenfonds
Het Waddenfonds is een fonds voor extra investeringen in projecten in en rond de Waddenzee op ecologisch en economisch gebied. Kijk voor meer informatie over het Waddenfonds op de website Waddenzee.nl.

10 december 2008