Nederlands Architectuurinstituut

1001 woonideeën - 'Wonen' staat deze maand centraal in de manifestatie 'Maak ons land - Werkplaats voor de ruimtelijke inrichting' 11 oktober 2008 - 03 mei 2009

Deze maand vestigt het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in het kader van de manifestatie 'Maak ons land' de aandacht op de opgave Wonen. Hoe ziet uw ideale woning eruit? Hoe worden starterswoningen betaalbaar? Wat is het alternatief voor een huis met een tuin? Geef uw antwoord of luister naar die van anderen: kom naar het NAi in Rotterdam of bezoek de website www.nai.nl/maakonsland.

Samen met het publiek vult het NAi een schatkist aan ideeën over de inrichting van Nederland; in de maand december worden zoveel mogelijk suggesties over nieuwe manieren van wonen verzameld. Bezoekers aan de werkplaats in het NAi en aan de website kunnen op verschillende manieren een bijdrage leveren. In de werkplaats is de nodige inspiratie te vinden om tot innovatieve ideeën te komen. Er zijn bijzondere projecten te vinden van zowel architecten, kunstenaars als vormgevers. Denk daarbij aan de draagbare tuinen in tassen van kunstenaar Lisa van Bommel, de mobiele Burenwinkel met producten speciaal voor buren die niet meer weten hoe ze elkaar moeten benaderen en het ouderenwoonproject De Plussenburgh van architectenduo Arons en Gelauff om ouderen een 'wooncarrière' te laten hebben.

Scènes
In de werkplaats kunnen bezoekers bovendien van woensdag tot en met zondag het gesprek aan gaan met Proluder. Proluder wordt gevormd door Marc Eikelenboom en Rob Hertog die creativiteit op maat maken, met theater als belangrijkste werkvorm. Er wordt `live' geschreven, gerepeteerd en gespeeld op basis van eigen en andere meningen, ideeën en belevingen. Er zullen creatieve denksessies worden gehouden om tot nieuwe inzichten en daaruit voortvloeiende scènes te komen. Uit alle gesprekken met het publiek maken ze toneelscènes die ze op zondag 11 januari onder begeleiding van livemuziek zullen spelen in het NAi onder de titel `1001 woonideeën'. Het publiek bepaalt wat het wil zien.

Debatten
In drie avondbijeenkomsten kan het publiek met experts en onderzoekers debatteren over een aantal onderwerpen die een rol spelen in de discussie over de ruimtelijke inrichting van Nederland. Nederland is een land van concessies, maar is het concessiemodel wel het juiste instrument om tot het beste gebruik van de schaarse ruimte te komen? Op donderdag 11 december wordt hierover van gedachten gewisseld.
Al jaren stellen de media en de overheid dat Nederland verrommelt. Maar hoe ziet verrommeling eruit? En hoe ervaren mensen verrommeling? Radiomaker Marten Minkema gaat op vrijdag 12 december in gesprek met onderzoekers en denkers naar aanleiding van deze vragen. Hij voedt het gesprek met beelden van fotograaf Rudolph Burckhardt van rommelige stedelijke gebieden in de VS uit de jaren veertig en beelden en radiofragmenten van de in 2005 overleden landschapsarchitect en luchtfotograaf Peter van Bolhuis. Daarna is het tijd voor zelfreflectie.
Vinexwijken - er is veel kritiek op, maar er wonen ook veel mensen met plezier in deze wijken. In veel gevallen is de kritiek terecht, maar te algemeen. Niet overal is hetzelfde aan de hand. Goed kijken levert inzichten op over hoe het beter kan. Centrale vraag in het debat op donderdag 18 december is `Waaraan moet de ideale Vinexwijk voldoen?'. Meer informatie over de debatten en het inschrijfformulier is te vinden op www.nai.nl/activiteiten.

Spel
Zowel individuele bezoekers als groepen kunnen in het NAi het debatspel `The Making Of' spelen. Het team dat het beste in staat is om de medespelers van de kracht van hun plan te overtuigen, wint. In de zaal waar de manifestatie wordt gehouden zijn ook de ideeën van andere bezoekers te vinden. Het eerstvolgende moment waarop individuele bezoekers het spel kunnen spelen is zondag 14 december. Meer informatie en een video-impressie over het spel is te vinden op www.nai.nl/maakonsland

Partners
Aan de manifestatie werken mee Observatorium (ruimtelijk ontwerp werkplaats), Bureau Venhuizen (debatspel The Making Of), 75B (grafisch ontwerp), theatermakers Proluder, De glazen kin, Caspar Nieuwenhuis, Fabian Holle, het Beeldcollectief Leopold Emmen, fotografen Dieuwertje Komen en Carel van Hees en vele anderen.

`Maak ons land' wordt mede mogelijk gemaakt door inhoudelijke en financiële bijdragen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, het Ministerie van VROM, Woningcorporatie Ymere, Bouwfonds MAB, de BankGiro Loterij, ANWB, Unie van Waterschappen, Rijkswaterstaat en Leven met Water. Het project wordt inhoudelijk ondersteund door de volgende partners: BNA, BNSP, NIROV, Atelier Rijksbouwmeester, Milieudefensie, Routeontwerp, Kasteel Groeneveld .... en dit aantal groeit nog steeds.