PvdA Europees parlement


Akkoord over Europese medezeggenschap

10 december 2008

De Europese ondernemingsraad zal voortaan een serieuze en niet te ontkennen partner zijn voor de directie van ondernemingen die over de Europese grenzen heen werken. Na jaren onderhandelen is vandaag dan eindelijk een akkoord bereikt over de regels van het Europese medezeggenschap tussen het Europese Parlement en de Europese ministers. Onderhandelaar voor het Europees Parlement PvdA-europarlementariƫr Jan Cremers, wist belangrijke wijzigingen van de bestaande richtlijn voor Europese ondernemingsraden door te voeren.

"Als de directie in Londen of Berlijn een besluit neemt dat invloed heeft op een vestiging in Amsterdam, dan moet de Europese Ondernemingsraad mee kunnen praten over die beslissing, tot nu toe werden die besluiten nog veel te vaak als een voldongen feit gepresenteerd', aldus Cremers.

Met de invoering van de vrije markt in Europa gebeurt het steeds vaker dat besluiten in grote ondernemingen maar met belangrijke gevolgen voor Nederlandse werknemers, buiten onze landsgrenzen worden genomen. De nationale medezeggenschap is dan onvoldoende toegerust om invloed uit te oefenen. De Europese ondernemingsraad, gebaseerd op een EU-richtlijn uit 1994, heeft te weinig bevoegdheden. Een herziening van die richtlijn drong zich op, maar laat al sinds 1999 op zich wachten.

Volgens Cremers was het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie in eerste instantie teleurstellend: "Het voorstel bevatte niets van de legitieme eisen die leden van Europese Ondernemingsraden de afgelopen jaren hadden geformuleerd. Al jaren pleiten hun leden, vakbonden en de Europese sociaal-democraten voor een volledige herziening van de richtlijn en niet slechts kleine aanpassingen." Een hard politiek gevecht was het gevolg.

Over het nu bereikte resultaat is Cremers tevreden: Al met al is het een veel evenwichtiger pakket geworden dan het voorstel wat er oorspronkelijk lag. We hebben het advies van de Europese vakbeweging en de Europese werkgevers, met daarin duidelijkere definities van informatie- en consultatierechten, gecombineerd met een aantal voorstellen van het Europees Parlement. Als medewetgever was het voor ons belangrijk dat de bevoegdheden van de Europese Ondernemingsraad uitgebreid werden. Belangrijke besluiten die op Europees niveau genomen worden moeten, ongeacht het aantal betrokken landen, aan de Europese Ondernemingsraad voorgelegd worden,. In de herziene richtlijn is nu helder geformuleerd welke aangelegenheden van belang zijn voor de Europese werknemers,.Onnodige drempels, die kleine landen zouden kunnen uitsluiten van meepraten, zijn weggehaald. Ook is duidelijk opgenomen dat er harde sancties zijn als deze nieuwe regels niet worden nageleefd."

Over dit bereikte compromis zal volgende week gestemd worden tijdens de plenaire zitting van het Europees Parlement. Een snelle afwikkeling is nodig, vindt Cremers : Zeker in tijden van zwaar weer moeten alle mogelijkheden worden aangegrepen om de belangen van werknemers veilig te stellen. Het is nu aan de werknemers in de grote Europees opererende bedrijven om het gesprek met hun werkgever aan te gaan.