PvdA Europees parlement


Beter toezicht op medicijnen is nodig

10 december 2008

De initiatieven die de Europese Commissie vandaag lanceert om het toezicht op medicijnen te verbeteren worden verwelkomd door Dorette Corbey, PvdA-europarlementariër. Medicijnen worden getest voordat ze op de markt komen, maar als ze eenmaal op de markt zijn nog nauwelijks. "Meer inzicht in de effectiviteit en bijwerkingen van geneesmiddelen is noodzakelijk. Zeker in gevallen waarin twijfel bestaat over het nut ervan", aldus Corbey.

Een actueel voorbeeld betreft de cholesterolverlagers, die nu veelvuldig op de markt verschijnen. Meer onderzoek zou beter inzicht kunnen geven in de werking en vooral de bijwerkingen van die middelen.

Het gepresenteerde "Farmaceutisch Pakket" van de Europese Commisie bevat ook een voorstel om de regels aan te passen voor de geneesmiddeleninformatie aan patiënten. Tot nu toe informeert de farmaceutische industrie de patiënten zelf en zij vindt dat zij daartoe het best in staat is. Het wetsvoorstel versoepelt de regels voor het verstrekken van informatie via bijvoorbeeld het internet. Corbey is van mening dat er een zeer duidelijke scheidingslijn moet bestaan tussen informatie en reclame. Directe patiëntgerichte reclame over geneesmiddelen is in Europa verboden en dit moet volgens Corbey ook zo blijven. "Patiënten hebben recht op betrouwbare informatie. We moeten ons geen ziekten laten aanpraten en medicijnen laten aansmeren". Corbey wil graag een Europese database, met vergelijkende informatie over de werking en bijwerkingen van geneesmiddelen.

Het derde voorstel in het pakket scherpt regels aan die moeten voorkomen dat nepmedicijnen op de markt verschijnen. Europees commissaris Verheugen wil hierbij ook de parallelle farmaceutische handel flink aan banden leggen. Corbey ziet echter meer heil in het aanpakken van de illegale handel in medicijnen via het internet. "Terecht bindt de EU de strijd aan tegen nepmedicijnen. Maar de parallelle handelaars, die de hoge prijzen drukken van de grote farmaceuten, zouden juist een rol kunnen spelen in het opsporen of signaleren van nepmedicijnen in de reguliere distributiekanalen".