Woonbond


10-12-2008

Woonbond ondertekent brandbrief over gevolgen kredietcrisis

Door een groot aantal partijen uit de woonsector, waaronder de Woonbond, is een brandbrief naar het kabinet gestuurd over de gevolgen van de kredietcrisis voor de woningmarkt. In de brief wordt de noodklok geluid over de inzakkende woningproductie en de gevolgen daarvan voor de sector.

Naar verwachting zal de bouw van huur- en koopwoningen de komende jaren halveren, tot zon 40.000 woningen per jaar. In de brief wordt het kabinet onder de aandacht gebracht dat de huidige situatie niettemin kansen biedt, namelijk om huurwoningen te bouwen voor bewoners met een bescheiden middeninkomen. En om extra te investeren in energiebesparing.
De brandbrief noemt geen concrete maatregelen die de regering zou moeten nemen, maar de ondertekenaars proberen wel om het kabinet te overtuigen van de noodzaak om in te grijpen. De Woonbond denkt bijvoorbeeld aan maatregelen die het corporaties makkelijker maken om nieuwbouw te plegen en koopprojecten over te nemen. Dat kan door voor hen de borging door het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) te verbeteren en bij de vennootschapsbelasting rekening te houden met de onrendabele top van investeringen.