Gemeente Heiloo


Wethouders Castricum en Heiloo verrassen buschauffeur

Meer openbaar vervoer in Castricum en Heiloo

Heiloo, 10 december 2008

Op 15 december verrassen de wethouders van Verkeer en Vervoer van de gemeenten Castricum en Heiloo, John Hommes en Rob Opdam, een buschauffeur van Connexxion met een bloemetje. Dit gebeurt rond 14.45 uur op station Heiloo. Hiermee laten ze hun tevredenheid over de nieuwe dienstregeling in de regio blijken. Vanaf 14 december rijdt Connexxion volgens een nieuwe dienstregeling in Castricum en Heiloo.

Minimaal één keer in de acht jaar moet de provincie opdracht voor de uitvoering van het openbaar (bus)vervoer aanbesteden. In april 2008 is de opdracht voor de komende jaren gegund aan de firma Connexxion. De provincie heeft daarbij gekeken naar prijs, vervoer, comfort, milieu, bereikbaarheid, enzovoort.

Connexxion heeft naar aanleiding van de wensen en eisen van de provincie de dienstregeling opgesteld voor het openbaar busvervoer in het district Noord-Holland Noord. Een aantal bestaande verbindingen ziet er daardoor vanaf 14 december anders uit. Voor Castricum en Heiloo geldt dat de dekkingsgraad van het busvervoer binnen de gemeentegrenzen met ongeveer 15% stijgt.

Castricum

Voor Castricum is er een geheel nieuwe busroute langs de oostkant van Castricum aangelegd. De wijk Alberts Hoeve, het Jac. P. Thijsse College, de sportvelden Noord-End en sporthal De Bloemen worden zo eenvoudig bereikbaar met openbaar vervoer.

Daar staat tegenover dat voor sommige reizen een (extra) overstap nodig is. Daarbij heeft Connexxion echter wel geregeld dat de busverbindingen goed op elkaar aansluiten, zowel gezien de afstand tussen haltes als gezien de tussenliggende tijd. Reizigers van Uitgeest naar Alkmaar bijvoorbeeld zullen een langere rit maken, door een stop of overstap bij station Heiloo.

Voor reizigers vanaf halte De Santmark geldt dat een directe verbinding naar Alkmaar komt te vervallen. Zij kunnen wel net als tot nu toe - met de bus naar Heiloo reizen. Een overstap aldaar brengt hen in Alkmaar. Een andere mogelijkheid is de buslijn naar station Castricum, waar de reizigers na een overstap met de bus kunnen doorreizen naar Alkmaar.

De huidige buslijn 167/168 blijft, maar gaat buslijn 167 heten. Deze bus rijdt van Alkmaar, naar Heiloo, Limmen, Castricum, Beverwijk en weer terug via een halfuursdienst.

Heiloo

In Heiloo komen er naast bus 167 twee nieuwe buslijnen bij. Buslijn 163 rijdt van Uitgeest naar Akersloot, Heiloo NS en weer terug. In de spits is het eindpunt van deze bus niet Heiloo NS, maar Alkmaar. Buslijn 164 rijdt vanaf Castricum naar Bakkum, Egmond Binnen, Egmond aan Zee, Heiloo en weer terug.

Rob Opdam, wethouder verkeer in Heiloo, is erg tevreden met de nieuwe buslijnen. We krijgen nu een directe verbinding met Castricum, de Boekelermeer Zuid en het station wordt beter bereikbaar, zegt hij. Dat betekent dat mensen gemakkelijker de auto kunnen laten staan en met de bus naar het station Heiloo kunnen komen.

Schonere bussen en extra service

De bussen die door Castricum en Heiloo gaan rijden zijn schoner en gemakkelijker toegankelijk dan de oude bussen. De bussen hebben een lage vloer, zodat instappen makkelijk gaat. Door schonere motoren is de CO2-uitstoot per gereden kilometer minder dan voorheen.

Ook de service in de bus wordt verbeterd. Uiteraard worden de haltes omgeroepen, maar kunnen reizigers via het route-informatiescherm in de bus zien waar de bus langs komt. De bussen zijn ook uitgerust met airconditioning, zodat het klimaat ín de bus ook prima is.

De complete nieuwe dienstregeling is te vinden op www.connexxion.nl.