VNO-NCW: evenwichtige aanpassing Code Tabaksblat

10/12/2008 17:33

VNO-NCW

DEN HAAG, 10 DECEMBER 2008 - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW is verheugd dat de Commissie Frijns erin is geslaagd op evenwichtige wijze de Code Tabaksblat aan te passen. Dit zegt VNO-NCW bij de aanbieding van de aangepaste Nederlandse Corporate Governance Code (Code Tabaksblat) door commissie voorzitter Frijns aan de 'founding fathers' van de Code, VNO-NCW, VEUO, NYSE Euronext, NCD, Eumedion en VEB.

De Code blijft gericht op de continuïteit van het ondernemen en lange termijn waardecreatie van beursondernemingen. De Code neemt daarmee afstand van de korte termijn hectiek van de kapitaalmarkt en aandeelhoudersactivisme. Dit onder meer door het stimuleren van een goede dialoog tussen ondernemingsbestuur en aandeelhouders en de invoering van een responstijd, waarbij het bestuur de tijd krijgt strategische afwegingen te maken in geval aandeelhouders een strategiewijziging willen doorvoeren. Ook geeft de Code steun aan de praktijk van het Nederlandse ondernemingsmodel waarbij het ondernemen niet wordt gedomineerd door de opvattingen van de aandeelhouders alleen, maar ook de positie van andere stakeholders wordt betrokken. Het opnemen van maatschappelijke aspecten van het ondernemen en diversiteitdoelen voor de samenstelling van de raad van commissarissen zijn daarvan volgens VNO-NCW goede voorbeelden.

Nu de aangepaste Code Nederlandse beursondernemingen via breed gedragen zelfregulering een praktisch hanteerbaar corporate governance model aanbiedt, vindt VNO-NCW verdere wetgeving op dit terrein overbodig.