Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA wil belangenconflict tegen federale begroting (10/12/08)

De N-VA-fractie in het Vlaams parlement heeft vandaag een motie ingediend met het oog op het inroepen van een belangenconflict. De N-VA wil dat er een einde gemaakt wordt aan de usurpatie van Vlaamse bevoegdheden door de federale overheid. Het wordt tijd dat de grondwettelijke bevoegdheidsverdeling eindelijk eens gerespecteerd wordt. De federale overheid kan daar meer dan 1 miljard euro mee besparen, geld dat ze beter kan gebruiken om het enorme tekort op de begroting te verminderen.

De federale begroting kleurt donkerrood. Nog vóór er ook maar sprake was van crisis, had ze reeds een tekort van meer dan 4 miljard euro. Het IPA zorgt straks voor nog meer uitgaven en daar bovenop zoekt de regering nog extra middelen voor het zogenaamde economische relanceplan. Het is dan ook vreemd vast te stellen dat in zulke moeilijke budgettaire omstandigheden de federale regering allerlei dure en onwettelijke initiatieven blijft nemen, namelijk op beleidsdomeinen die bij vroegere staatshervormingen aan de deelstaten werden toegewezen. Intussen weet ze op haar eigen bevoegdheidsdomeinen van geen hout pijlen meer maken.

Samen zijn deze bevoegdheidsoverschrijdende maatregelen goed voor meer dan 1,1 miljard euro in de federale begroting. Een meer gedetailleerd overzicht vindt u in de bijlage. 639 miljoen euro ervan wordt in Vlaanderen uitgegeven, 79 miljoen euro in het Brussels gewest en respectievelijk 220 miljoen euro en 209 miljoen euro in het Waalse Gewest en in de Franse Gemeenschap.

Deze bevoegdheidsoverschrijdende uitgaven blijken bovendien meestal inefficiënt. Vaak voert Vlaanderen op hetzelfde bevoegdheidsterrein een eigen specifiek beleid. Zo groeide er een kluwen waarbij de federale overheid beleidsinitiatieven neemt, naast en soms zelfs tégen beleidsinitiatieven in van de Vlaamse overheid. Bijvoorbeeld op het vlak van preventie doorkruisen Vlaamse en illegale federale campagnes elkaar.

Met deze motie vraagt de Vlaamse N-VA-fractie om de grondwettelijke bevoegdheidsverdeling eindelijk eens te respecteren. Daarom wil de N-VA dat het Vlaams parlement een belangenconflict inroept tegen de federale begroting zodat de procedure in de Kamer geschorst wordt met het oog op overleg.

Auteur:
Jan Peumans
N-VA-fractieleider Vlaams Parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be