Luchtverkeersleiding Nederland


PERSBERICHT

GEEN OVERSCHRIJDINGEN LVNL VAN MILIEUREGELS SCHIPHOL

Luchtverkeersleiding Nederland heeft in het op 31 oktober geëindigde gebruiksjaar geen enkele milieuregel voor het gebruik van Schiphol overschreden. Het is voor het eerst sinds het van kracht worden van deze regels in 2003 dat LVNL een gebruiksjaar zonder overschrijdingen heeft afgesloten.
LVNL verwacht bovendien deze prestatie ook in het op 1 november jl. gestarte gebruiksjaar te kunnen verrichten.

LVNL is bij de begeleiding van het luchtverkeer van en naar Schiphol gehouden aan elf wettelijke regels voor het gebruik van banen en het luchtruim rondom de luchthaven. Per regel is een norm vastgesteld voor het toegestane aantal afwijkingen. Deze normen mogen aan het einde van een gebruiksjaar, de periode van 1 november tot en met 31 oktober, niet zijn overschreden. Afwijkingen om reden van veiligheid worden niet meegerekend.

De afgelopen gebruiksjaren heeft LVNL binnen de normen van de regels steeds beter gepresteerd. Ook in het afgelopen gebruiksjaar was dat het geval.

Het vorige maand geëindigde gebruiksjaar 2008 stond in het teken van de start van een aantal experimenten waartoe door de deelnemers aan het overleg onder leiding van Hans Alders over de ontwikkeling van Schiphol was besloten ter vermindering van geluidoverlast. De minister van Verkeer en Waterstaat heeft toestemming voor deze experimenten verleend. Afwijkingen van de regels als gevolg van deze experimenten worden gedurende de looptijd van het experiment LVNL niet aangerekend. Een van deze experimenten betrof de test van nieuwe vertrekroutes vanaf de Zwanenburgbaan in noordelijke richting.

Een ander experiment heeft betrekking op de regels voor het nachtelijk gebruik van Schiphol. Deze regels gelden tot 06.00 uur. Tijdens de proef volgt LVNL de procedures voor de nacht in principe tot 06.30 uur.

Ook de afwijkingen van de regels als gevolg van bijzondere situaties worden LVNL niet aangerekend. Dit was het geval na de vondst in juni jl. van een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog nabij Vijfhuizen waardoor de Polderbaan enige dagen niet gebruikt kon worden.

LUCHTVERKEERSLEIDING NEDERLAND / CORPORATE COMMUNICATIONS Telefoon: 020 406 2178, 020 406 2000 / Fax: 020 406 3665, 020 648 4999 / Internet: www.lvnl.nl

LVNL rapporteert haar verrichtingen aan de Inspectie Verkeer en Waterstaat in het kader van de Regeling milieu-informatie. De Inspectie, belast met de handhaving, beoordeelt deze en kan LVNL voor overschrijdingen bestuurlijke boetes opleggen.