Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Meer regie op verbetering grensoverschrijdende samenwerking

10 december 2008

grenspalen De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties krijgt, samen met de staatssecretaris voor Europese Zaken, de regierol bij de verbetering van de grensoverschrijdende samenwerking met Duitsland en België. Dat staat in de kabinetsreactie op het advies van de Raad voor het Openbaar Bestuur `Besturen over grenzen, opgave voor alle bestuurslagen' Pdf-icoon van 14 mei 2008, die aan de Tweede Kamer is gezonden.

Het kabinet vindt een extra inspanning nodig om te komen tot betere grensoverschrijdende samenwerking. Daarom is met de grensregio's afgesproken dat per regio een top 3 van knelpunten wordt opgesteld, die minister Ter Horst en staatssecretaris Timmermans komend jaar met de buurlanden zullen bespreken. Het gaat om knelpunten die de regio's niet zelf kunnen oplossen.

Regio's die experimenten willen uitvoeren om de keuzevrijheid van hun burgers te bevorderen op het gebied van opleiding, werk, of zorg, krijgen daarvoor van het kabinet de ruimte. Zij kunnen als proefregio worden aangewezen door het eerstverantwoordelijke departement, in afwachting van aanpassing van de regelgeving.

Er wordt een Task Force ingesteld die tijdelijk, vooralsnog voor een periode van één jaar, de taak krijgt om het vinden van oplossingen en het benutten van kansen aan te jagen en te ondersteunen. De voorzitter van de taskforce kan als grensmakelaar optreden en een agenderende en stimulerende rol vervullen.

Er komt geen grenslandtoets voor nieuwe wetgeving. Wel zal het grensaspect bij uitvoering van beleid en nieuwe regelgeving worden meegenomen.
Naar boven

Zie ook
Zie het origineel



* Kabinetsreactie op het ROB advies met betrekking tot grensoverschrijdende samenwerking
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties