Amsterdam RAI
Bekendmaking op eerste dag van AgroVak in Brabanthallen 's Hertogenbosch:

AGROVAK AWARD 2008 VOOR Agrovision mET 'Dynamisch voeren'

Amsterdam, 9 december 2008 - Agrovision is met 'Dynamisch voeren' winnaar van de AgroVak Award 2008, een prijs die door het publiek is toegekend aan de meest opvallende innovatie van AgroVak. Dit voersysteem (genomineerd in de categorie 'Veehouderij') werd met de meeste stemmen categoriewinnaar en overall winnaar van deze prestigieuze innovatieprijs. In de categorie 'Akkerbouw' werd Mooij Geforceerde Ventilatie winnaar met de Orion bediening op afstand via PDA, en in de categorie 'Algemeen' werd Compufarm winnaar met het MojoRTK systeem. Dit is bekendgemaakt op de eerste dag van de landbouwmechanisatiebeurs AgroVak in Den Bosch.

De publieksprijs werd toegekend door de bezoekers van www.boerderij.nl en www.agrovak.nl. Op AgroVak lanceren zo'n 230 fabrikanten, importeurs en dealers veel innovaties op het gebied van trekkers, machines, apparatuur, melktechniek en stalinrichting. Een vakjury bekeek alle inzendingen en beoordeelde in welke mate ze vernieuwend en onderscheidend zijn voor de agrarische sector. Dit leverde negen nominaties op, waaruit het publiek vervolgens de winnaar kon kiezen. De vakjury zelf kende de Vakjury Prijs toe aan Schuitemaker Machines BV met de Innovado voerrrobot.

"Nek-aan-nekrace" aldus jury

"Het stemmen via de websites van AgroVak, Boerderij en Trekker & Werktuig was een groot succes: meer dan 10.000 bezoekers brachten in enkele weken een stem uit. Meer dan de helft van de stemmen viel in de categorie Veehouderij waar Schuitemaker, Agrovision en Lely West streden om de eer. Agrovision won met de voerkoppeling dus niet alleen in de categorie, maar kreeg ook de meeste stemmen van alle genomineerden en won daardoor de AgroVak Award 2008.

In de categorie Algemeen werd 4.320 keer gestemd, waarvan het meest op het GPS systeem Mojo RTK. In de categorie Akkerbouw werd 608 keer gestemd en ging de bewaarcomputer van Orion er met de categorieprijs vandoor.

Voerkoppeling wint AgroVak Award 2008

"De voerkoppeling Dynamisch voeren van Agrovision BV (www.dynamischvoeren.nl, stand 713) stuurt de krachtvoergift op de melkgift. Wanneer extra brok meer melk oplevert krijgt de koe nog meer brok. Bij dalende melkgift daalt de krachtvoergift. Zo wordt het economische optimum gevonden. De rekenmodule is van Animal Sciences Group," aldus het juryrapport.

"De Orion bewaarcomputer van Mooij Geforceerde Ventilatie (www.mooij-agro.nl, stand 301A) is op afstand te bedienen via een PDA met internetverbinding. Knoppen komen exact overeen. Daardoor is de bewaarplaats constant op afstand te controleren maar zijn ook instellingen te maken en waarschuwingen te ontvangen", aldus de jury over de categoriewinnar 'Akkerbouw'.

Over categoriewinnaar 'Algemeen' meldde de jury: "Het MojoRTK systeem van Compufarm (www.compufarm.nl, stand 752) is trekkerradio én RTK-GPS systeem in één. Dat spaart een beeldscherm uit. Bijzonder is dat bij storing leverancier Compufarm op afstand kan inloggen voor service via een simkaart, terwijl de boer in de trekker wacht. Doorrijden op het Qpos-netwerk is ook mogelijk."

Vakjury: "Eerste voerrobot die zelf voer gaat halen"

"De Innovado voerrrobot van Schuitemaker Machines BV (www.sr-schuitemaker.nl, stand 503) is de eerste voerrobot die naast doseren in de stal ook zelf het voer gaat halen in de sleufsilo. Daarbij is het de eerste autonoom rijdende voerrobot op de Nederlandse markt die zijn weg vindt via transponders in de vloer. De kuilsnijder heeft beweegbare draagtanden," aldus de vakjury over deze voerrobot die de Vakjury Prijs 2008 won. Deze vakjury bestond uit akkerbouw-, veehouderij- en mechanisatiejournalisten onder leiding van juryvoorzitter Geert Hekkert van vakblad Boerderij. De prijs wordt georganiseerd door AgroVak en de vakbladen Boerderij en Trekker & Werktuig van Reed Business.

De overige genomineerde producten voor de AgroVak Award 2008:

Categorie 'Akkerbouw':

'Farmtec Rotar 300 spitmachine' van Farmstore, www.farmstore.nl, stand 501

Jury: Bijzonder aan de Farmtec Rotar 300 spitmachine van Farmstore is de combinatie met een rotorkopeg. Zo kan ook op zware grond in één werkgang en een diepe grondbewerking plaatsvinden en het land zaaiklaar worden gelegd. De aandrijflijn is geschikt voor trekkers tot 257 kW (350 pk).

'Rauch Axis 50.1' van Reesink Technische Handel BV, www.rth.nl, stand 505

Jury: De Rauch Axis 50.1 W van Reesink Technische Handel BV heeft als eerste strooier een werkbreedte van 50 meter, twee meter meer dan voorheen. Daarbij is de bediening (werkbreedte instelling en dosering) nu vanaf de computer te doen in plaats van manueel. Er is 4 ton laadvermogen en een afdraaiproef is niet meer nodig.

Categorie 'Veehouderij':

'Juno voerschuif' van Lely West, www.lely.com, stand 613

Jury: De Juno voerschuif van Lely West is een autonoom over de voergang rijdende voerschuif. Het automatische voerschuifsysteem is het eerste dat gebruik maakt van de autonome besturing via sensoren zoals mestrobots dat doen. Het frequent aanschuiven van het voer door de Juno geeft een hogere voeropname.

Categorie 'Algemeen':

'BB9000 balenweegsysteem/grootpakpers' van New Holland, www.newholland.com, stand 124

Jury: De New Holland BB9000 vierkante balenpers is de eerste die elke afzonderlijk baal tijdens het persen kan wegen. Daardoor weten landbouwers exact hoeveel stro of silage zij oogsten. Vooral bij de handel in de producten is dit handig. De perskosten zijn bovendien in kilo's i.p.v. hectares te verrekenen.

'John Deere E Premium' van Louis Nagel BV, www.johndeere.nl, stand 125

Jury: De John Deere E Premium van Louis Nagel BV heeft een zware dynamo in het koppelingshuis. Daarmee wekt de trekker extra energie op die te gebruiken is voor bijvoorbeeld airco of koelventilator. Bijzonder is dat er daarnaast ook werktuigen aan zijn te drijven via een stekker. Aftakas en hydrauliek zijn dan niet nodig.

AgroVak 2008

De derde editie van de tweejaarlijkse AgroVak toont ruim 40.000 bruto vierkante meter agrarisch nieuws en vindt van dinsdag 9 tot en met vrijdag 12 december plaats in het volledige complex van de Brabanthallen in Den Bosch. AgroVak 2008 is dagelijks open van 10 tot 18 uur, en wordt georganiseerd door Amsterdam RAI en Expo Management, onder auspiciën van de Federatie AgroTechniek.

Noot voor de redactie/