Ingezonden persbericht

Eindhoven, 10 december 2008

De expositie 'Topdesign is the Bottomline' is onderdeel van een economische handelsreis onder leiding van Staatssecretaris Heemskerk

Brainport toont topdesign in Hong Kong

'Topdesign is the Bottomline' is een compacte en spectaculaire tentoonstelling van acht wereldberoemde productontwerpen uit Brainport Eindhoven. Na de expositie in Seoul, de World Design Capital 2010, staat 'Topdesign is the Bottomline' van 10 tot 13 december tijdens de Business of Design Week (BoDW) in Hong Kong. Vier topdesigners - afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven - tonen hun conceptuele producten. Daarnaast laten vier gerenommeerde industriële ontwerpbureaus zien hoe de combinatie van conceptueel en industrieel design een echte toegevoegde waarde kan hebben. De expositie vormt een onderdeel van de economische handelsreis onder leiding van Staatssecretaris Heemskerk.

Onder andere GBO Design Engineering toont haar volledig nieuw ontworpen iRex Digital Reader 1000. Dit is een nieuw revolutionair elektronisch leesinstrument met een groot beeldscherm dat de lezer even gemakkelijk kan lezen als inkt op papier. Het geheugen van de iRex Digital Reader zorgt ervoor dat een zeer grote hoeveelheid documenten overal onder handbereik is en op elk gewenst moment geraadpleegd kan worden, zonder dat daar één velletje papier aan te pas komt. Een ander voorbeeld zijn de Sitting Chairs van Lucas Maassen, een conceptuele meubellijn die aan het begin van het jaar tentoongesteld werd in het MoMa in New York. Naast de Sitting Chairs laat Maassen ook een reeks nieuw ontwikkelde Yoga Chairs zien, die behalve 'stoel zijn' ook yogahoudingen aannemen.

De economische handelsreis onder leiding van Staatssecretaris Heemskerk staat in het teken van de internationale creatieve sector, met als hoogtepunt de Nederlandse bijdrage onder het thema Open Minds. Zo'n 170 creatieve bedrijven uit Nederland reizen naar Hong Kong om Aziatische samenwerkingsverbanden te stimuleren. Op het Nederlandse programma staat matchmaking voor creatieve bedrijven, Nederlandse exposities (waaronder de Dutch Design Awards en 'Topdesign is the Bottomline') en lezingen van Nederlandse sprekers als Marcel Wanders, Hella Jongerius en Rem Koolhaas.

'Topdesign is the Bottomline' is georganiseerd door Design Connection Brainport. De standbouw is ontworpen door Maarten Baptist | Joine. Deelnemers van de expositie zijn: Philips - GBO design & engineering - GRO design - Van Berlo design + strategy - Maarten Baas - Kiki van Eijk / Joost van Bleiswijk - Lucas Maassen - Piet Hein Eek.

Over Brainport
Brainport is, als spil van een netwerk dat zich uitstrekt over Zuidoost-Nederland en de landsgrenzen, een Europese toptechnologieregio van formaat. Kern is de regio Eindhoven. Brainport vormt een belangrijke pijler van de Nederlandse economie, naast Rotterdam (Seaport) en Amsterdam (Airport). Bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen en de overheid werken nauw samen om de internationale concurrentiepositie van Brainport verder te versterken. Met een gunstig ondernemersklimaat tot gevolg. Zowel voor grote internationale bedrijven als voor het midden- en kleinbedrijf. De agenda voor de samenwerking is het koersprogramma 'Brainport Navigator 2013; Lissabon voorbij!', dat zich richt op de gebieden People, Technology, Business en Basics. Binnen dit programma ontwikkelt Stichting Brainport projecten 'voor en door ondernemers' in de speerpuntsectoren High Tech Systems & Materials, Food, Automotive, Lifetec
en Design.

Over Design Connection Brainport
Design Connection Brainport is verantwoordelijk voor de uitvoering van het programma Design in Brainport 2009-2014. Het programma zet in op de versterking en groei van de toppositie die Brainport inneemt op het gebied van design & technologie. In samenwerking met bedrijfsleven, creatieve industrie en kennisinstellingen draagt Design Connection Brainport daarmee concreet bij aan de versteviging van de internationale concurrentiepositie van de regio. De focus ligt op het versterken van design als zelfstandige economische sector en het ontwikkelen van 'new business' op het snijvlak van design en technologie, door middel van het bij elkaar brengen, inspireren en faciliteren van alle belanghebbenden in de regio Brainport. Om dit te bereiken ontwikkelt, leidt en ondersteunt Design Connection Brainport in samenwerking met het werkveld een breed scala aan projecten. Het projectportfolio is een afspiegeling van de dynamiek in Brainport rond design.



Ingezonden persbericht