European Union



Brussel, 10 december 2008

Veilige, innovatieve en toegankelijke geneesmiddelen: een nieuwe kijk op de farmaceutische sector

De EU heeft op het vlak van farmaceutische innovatie terrein verloren. Europese patiënten worden nog altijd geconfronteerd met verschillen in de beschikbaarheid van informatie over geneesmiddelen, terwijl het aantal namaakmedicijnen toeneemt. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, heeft de Commissie een pakket ingediend dat uit vier onderdelen bestaat: 1. een mededeling om ideeën te lanceren over de manier waarop de markttoegang kan worden verbeterd en initiatieven kunnen worden ontwikkeld om het farmaceutisch onderzoek in de EU aan te zwengelen, 2. een voorstel om het stijgende aantal namaakgeneesmiddelen en de illegale verspreiding van geneesmiddelen aan te pakken, 3. voorstellen om de burgers toegang te geven tot goede informatie over receptplichtige geneesmiddelen en 4. voorstellen om patiënten beter te beschermen door versterking van het EU-systeem voor de veiligheidscontrole op geneesmiddelen ("geneesmiddelenbewaking").

Günter Verheugen, vicevoorzitter van de Commissie en bevoegd voor het ondernemingen- en industriebeleid, verklaarde: "Alles wat we vandaag voorstellen, komt voort uit de noden en belangen van patiënten. Europese burgers moeten over veilige, innovatieve en toegankelijke geneesmiddelen beschikken. Zij moeten goede informatie over beschikbare geneesmiddelen en behandelingen krijgen, want het gaat immers om hun gezondheid. Wij willen dat de EU opnieuw haar traditionele rol van apotheek van de wereld op zich neemt."

De farmaceutische sector levert een belangrijke bijdrage aan het welzijn in Europa en de wereld door te zorgen voor medicijnen, economische groei en duurzame werkgelegenheid. De sector was en is voor Europa nog altijd van strategisch belang: hij geeft werk aan meer dan 634 000 mensen en neemt meer dan 17% van de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling (O&O) in de EU voor zijn rekening. Het allerbelangrijkste is dat innovatie in geneesmiddelen voor menselijk gebruik ervoor heeft gezorgd dat patiënten kunnen worden behandeld op een manier die enkele decennia geleden nog onvoorstelbaar was. Er is veel bereikt. Toch liggen er ook nog grote uitdagingen op medisch, economisch en wetenschappelijk vlak in het verschiet:
* de voortschrijdende globalisering van de sector creëert nieuwe mogelijkheden, maar ook uitdagingen: nieuwe markten stellen zich open, maar er verschijnen steeds meer namaakgeneesmiddelen;
* er zijn op de farmaceutische markt van de EU tekortkomingen die niet alleen afbreuk doen aan de toegang van patiënten tot geneesmiddelen en tot nuttige informatie, maar ook de concurrentiekracht van de industrie aantasten.

In de mededeling van vandaag worden een aantal wetgevingsvoorstellen, beleidsinitiatieven en internationale samenwerkingsprojecten opgesomd.


1. Wetgevingsvoorstellen

* om de toename van het aantal namaakproducten en de illegale verspreiding van geneesmiddelen aan te pakken (zie memo);
* om de burgers toegang te geven tot goede informatie over receptplichtige geneesmiddelen (zie memo);

* om de patiënten beter te beschermen door versterking van het EU-systeem voor de veiligheidscontrole op geneesmiddelen ("geneesmiddelenbewaking") (zie memo).

Deze voorstellen worden nu bij het Europees Parlement en de Raad ingediend.

2. Een beleidsmededeling

* om met de lidstaten te zoeken naar manieren om de markttoegang te verbeteren door de regelgeving inzake prijsstelling en vergoedingen doorzichtiger te maken;

* om initiatieven te ontwikkelen die het farmaceutisch onderzoek in de EU aanzwengelen;

* om de samenwerking met belangrijke partners (Canada, Japan, VS) te verstevigen ter verbetering van de veiligheid van geneesmiddelen wereldwijd;

* om de samenwerking met opkomende partners (China, India, Rusland) te versterken.

Meer informatie:

http://ec.europa.eu/enterprise/pharmaceuticals/index_en.htm