Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Breda, 10 december 2008

9 december 2008 eerste presentatie ideeënschetsen

Ontwerpproject Stallen in het Landschap

Hoe kan een grote stal het best in het landschap worden ingepast? Dat is de opgave waarmee dertien beeldend kunstenaars en (landschaps-)architecten de afgelopen maanden aan het werk zijn gegaan. De vraag is bijzonder actueel nu door schaalvergroting in de veehouderij steeds grotere gebouwen in de landelijke gebieden verrijzen. Aanleiding voor de LTO-vakgroep Varkenshouderij en de Provincie Noord-Brabant om deze ontwerpopgave uit te schrijven voor drie LOG's in Noord-Brabant. Op 9 december presenteerden de kunstenaars en (landschaps-)architecten hun ideeën aan een klankbordgroep van deskundigen en het kernteam van het project.

De ontwerpers zijn gevraagd te onderzoeken of een andere - zo men wil betere - inpassing van stallen in het landschap mogelijk is. Door op een creatieve, vrije manier te kijken naar de architectuur en de inpassing daarvan in het landschap kunnen misschien vernieuwende concepten gegenereerd worden waarmee de betrokken vakgebieden hun voordeel kunnen doen.

Het ontwerpproject bestaat uit twee fasen. De eerste fase staat in het teken van vrij denken en het genereren van ideeën. De voorstellen van de ontwerpers zijn in deze fase nog niet getoetst op praktische en financiële haalbaarheid, maar zijn vooral bedoeld om de discussie over de landschappelijke inpassing een stimulans te geven.

Het kernteam, bestaande uit vertegenwoordigers van LTO-vakgroep Varkenshouderij, Provincie Noord-Brabant, Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), het ministerie van LNV en de Noord-Brabantse Kunst Stichting (NBKS, die ook de projectleiding voert), zal vervolgens uit de voorstellen een keuze maken. Deze voorstellen worden in de tweede fase van het project met betrokkenen uit het vakgebied verder uitgewerkt (voorjaar 2009). De ontwerpen worden dan ook getoetst op praktische en financiële aspecten, bestemmingsplannen én met aandacht voor ecologische en economische duurzaamheid, welzijn van mens, dier en milieu.

De eerste fase zal worden afgesloten met een publicatie waarin alle voorstellen van de ontwerpers zijn opgenomen. De tweede fase sluit af met een reizende expositie, waarin de nader uitgewerkte ontwerpen te zien zijn. De opdrachtgevers LTO en de Provincie Noord-Brabant hopen dat het ontwerpproject zoveel enthousiasme en draagvlak oplevert dat er ook ondernemers zullen zijn die daadwerkelijk 'anders' gaan bouwen.

ALFA-bouw
Agrarische architectuur is momenteel een 'hot issue'. In Brabant zijn meerdere projecten aan de slag met dit thema zoals het project ALFA-bouw. De focus van dit project ligt op agrarisch bouwen op 'kavelniveau'. ALFA-bouw introduceert nieuwe denkrichtingen in agrarische bouwen. Met oog voor zowel (landschaps)architectonische beeldkwaliteit als agrarische functionaliteit.



Ingezonden persbericht