Ingezonden persbericht


Persbericht

Leeuwarden, november 2008

Balans en perspectief van de Frisistiek: 70 jaar Fryske Akademy en hoe nu verder? Fries Filologencongres op 10, 11 en 12 december 2008

Balans en perspectief van de Frisistiek is het centrale thema van het achttiende Fries Filologencongres dat op 10, 11 en 12 december 2008 wordt gehouden in congres- en studiecentrum It Aljemint van de Fryske Akademy. Dit thema is gekozen omdat de Fryske Akademy dit jaar 70 jaar bestaat, een goed moment om na te gaan wat de frisistiek (op de Fryske Akademy) de afgelopen 70 jaar bereikt heeft en om vooruit te kijken: wat zijn de uitdagingen, wat zijn de kansen.

Het congres wil een podium zijn voor het wetenschappelijk debat betreffende de frisistiek in de breedste zin en een ontmoetingsplaats voor wetenschappers die hun sporen al hebben verdiend en voor nieuw talent. Het congres is daarnaast ook bedoeld voor het brede in de frisistiek geïnteresseerde publiek.

38 lezingen
Er worden 38 lezingen en inleidingen gehouden op het gebied van de taalkunde, de taalsociologie, het onderwijs, de letterkunde en de (cultuur)geschiedenis en daarnaast zijn er werkwinkels, boekaanbiedingen en een rondetafelgesprek. De lezingen en inleidingen worden gegeven door wetenschappers uit Friesland, Nederland en het buitenland. Voertalen zijn Fries, Nederlands, Duits en Engels. Per congresdag zijn de lezingen thematisch gegroepeerd.

Op woensdag 10 december staan de lexicografie op de Fryske Akademy en de studie van het Oudfries centraal. De bestudering van de Friese literatuur en taalonderzoek met behulp van grote databestanden vormen de rode draad van donderdag 11 december. Op vrijdag 12 december komen de taalsociologie en het drietalig onderwijs aan de orde.

Op het congres zullen twee boeken worden aangeboden, allebei op het gebied van het Oudfries: Het Altfriesisches Wörterbuch geschreven door Anne Popkema en Introduction to Old Frisian van Rolf Bremmer jr.

Het Fries Filologencongres is een driejaarlijks congres en wordt al sinds 1956 door de Fryske Akademy georganiseerd.


---

Noot voor de redactie,