Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - vrijdag 28 november 2008

Onthulling wandelroutes Waterwingebied

Woensdag 10 december aanstaande onthult wethouder Hans van Daalen (Stedelijk Beheer, Zorg en Volksgezondheid) twee nieuwe wandelroutes in het Waterwingebied. De wandelroutes zijn tot stand gekomen in samenwerking tussen de Vrienden van het Waterwingebied, het project 'B. Slim. beweeg meer. eet gezond' en de gemeente Amersfoort. Dit in het kader van Amersfoort Vernieuwt. De onthulling van de routes vindt om 13.30 uur plaats in het Waterwingebied, nabij de Van Randwijcklaan.

Er zijn twee routes aangelegd: een route van 3,5 km over verharde paden en een korte route van 1,5 km door de vrije natuur. De routes staan met gekleurde bordjes aangegeven. Aansluitend aan de onthulling van de routes zijn er tussen 14.00 en 15.00 uur een wandeling voor volwassenen en een wandeling voor kinderen, onder begeleiding van een sportbuurtwerker.

Wandelboekje
De wethouder krijgt bij de onthulling het eerste exemplaar van een bij de routes horend wandelboekje overhandigd. Dit boekje met de titel 'Het Waterwingebied' is speciaal voor deze gelegenheid door de Vrienden van het Waterwingebied samengesteld. Het boekwerkje, deel 8 in de serie 'Wandelingen in en om Amersfoort', biedt informatie over de natuurwaarde, achtergronden en historie van het Waterwingebied. Ook schenkt het aandacht aan de relatie tussen de flora en fauna in het gebied en de ontwikkelingskansen hiervan.

Het boek is geschreven door Leejo van Putten, en Riekje Hoffman zorgde voor de fotografie. Op 10 december is het boekje voor ¤2,- te koop. Daarna is het wandelboekje voor ¤3,- verkrijgbaar in wijkcentrum De Groene Stee, op landgoed Schothorst, in de Informatiewinkel in de Observant en bij de grotere boekhandels.

Informatieborden
In het Waterwingebied worden twee vaste informatieborden geplaatst met daarop een plattegrond van het gebied, de wandelroutes en achtergrondinformatie. De borden komen te staan bij de Hogeweg en bij de entree van het gebied aan de Liendertseweg. Verder wordt een wisselbord geplaatst vlak na het bruggetje bij de Van Randwijcklaan. Dit bord wordt gebruikt door de Vrienden van het Waterwingebied en B.Slim voor het geven van informatie.

Achtergrond
De Vereniging 'Vrienden van Het Waterwingebied' bestaat sinds 2001. De vereniging zet zich in om de natuurlijke, ecologische en cultuurhistorische waarden van het Waterwingebied te behouden en zo mogelijk te versterken.

B.Slim 'beweeg meer.eet gezond' is een project ter preventie van overgewicht bij kinderen in de wijken Kruiskamp, Koppel, Liendert/ Rustenburg en Randenbroek/ Schuilenburg. In deze wijken kampt 1 op de 5 kinderen met overgewicht. Het project is een gezamenlijk initiatief van GGD Eemland, SRO, Beweging 3.0, Stichting Welzijn Amersfoort, Meander Medisch Centrum, Huisartsen Vereniging Eemland, RIAGG, Symfora en de ABC-scholen, en wordt in opdracht van de gemeente Amersfoort uitgevoerd.

Ook B.Slim heeft een boekje gekoppeld aan de wandelroutes, met tips over bewegen en gezond eten voor ouders en leuke beweegopdrachten en -spelletjes voor kinderen.

Noot voor de redactie,