Ingezonden persbericht


Almere, 1 december 2008

Bespeling Schouwburg Almere week 50-51

Kaarten voor alle voorstellingen van Schouwburg Almere zijn beschikbaar via het bespreekbureau op 036 84 55 555 of via de website www.schouwburgalmere.nl BETOVERNDE DANS MET MARIA JUNCAL - MET GRATIS WORKSHOP NA AFLOOP

Maria Juncal veroorzaakte een kleine sensatie toen zij afgelopen najaar de Nederlandse podia betrad. Ze is mooi, energiek, en beschikt over een fabelachtige techniek. Trouw stelde zonneklaar: "Juncal is een welkom antwoord op de gladde flamenco die wij in Nederland doorgaans voor de kiezen krijgen. Zij geeft flamenco zijn diepgang terug. Zo puur zul je het niet snel krijgen." De titel van haar nieuwe programma 'La hora de los milagros' is goed gekozen: het moment van de betovering. Ze wordt terzijde gestaan door topmuzikanten, maar uiteindelijk draait het allemaal om één persoon: La Juncal. Na afloop van de voorstelling zal Maria Juncal een gratis workshop "beginselen van de flamenco" met o.a. palmas ( = ritmisch klappen) en danspassen geven. Reserveren hiervoor is niet nodig.

WOENSDAG 10 DECEMBER, 20:15 UUR

Prijs: E 20,00 / Kortingspas: E 18,00

Fotograaf: onbekend
NIGHT BRIGHT DAYS, BLIND DATE - TONEEL

Theater Instituut Nederland brengt met Blind Date, nieuwe theatermakers on tour, een nieuwe generatie onder de aandacht. Dit keer is het een Huis a/d Werfproductie, namelijk 'Night Bright Days, Shakespearience II'. Zijn of niet zijn? In woord, beeld en muziek wordt het verhaal rondom Shakespeare's meest bekende mystieke vraag onthult. En vooral waar dat 'zijn' dan begint, en waar het ophoudt. Als singer-songwriter en beeldend kunstenaar maakt Hanneke de Jong samen met vormgever en filmmaker Jonas de Witte muzikale beeldconcerten.

WOENSDAG 10 DECEMBER, 20:30 UUR
Prijs E 10,00 / Kortingspas: E 8,00

Fotograaf: onbekend
DE KOOPMAN VAN VENETIË - TONEEL

Shakespeare's 'De koopman van Venetië' is een zwarte komedie waarin liefde, vriendschap en meedogenloze haat centraal staan. Een oud verhaal? Niet bij De Theatercompagnie! Bassanio is verliefd op de mooie Portia. Om haar voor zich te winnen, heeft hij geld nodig. Zijn beste vriend Antonio leent het benodigde bedrag van de rijke joodse koopman Shylock. Als onderpand biedt hij een pond vlees van zijn eigen lichaam aan. Als de zaken anders lopen dan de vrienden hebben voorzien, eist Shylock op waar hij volgens afspraak recht op heeft. "Pierre Bokma excelleert als Shylock. (.) De voorstelling is helder, vol geestige vondsten, mooi vormgegeven en goed gespeeld door een hecht ensemble." (de Volkskrant). Bij de voorstelling zit een gratis inleiding die wordt gegeven door Jappe Claes, die in het stuk de koopman speelt. Hij verhaalt over het maakproces en de interpretatie van regisseur Theu Boermans.

TEKST William Shakespeare REGIE Theu Boermans SPEL Pierre Bokma, Katja Herbers, Mike Reus, Harry van Rijthoven, Jappe Claes e.a.

DONDERDAG 11 DECEMBER, 20:15 UUR gratis inleiding om 19:15 uur

Prijs: E 22,00 / Kortingspas: E 20,00

Fotograaf: Bas Losekoot
MURTH MOSSEL - CABARET

Iedereen heeft iets nodig, iemand nodig. Binnen Het Grote Geheel waar we allemaal deel van uit maken, zijn velen van ons op zoek naar zelfstandigheid, onafhankelijkheid.zo ook Murth Mossel. Nadat hij met het collectief Comedy Train al menig theater heeft bezocht en met collega-comedian Roué Verveer al in een dubbelprogramma heeft gestaan, voelde Murth Mossel de behoefte om nu in z'n eentje 't land in te gaan. Wie is deze man? Wie zijn z'n vrienden? Waarom is hij zo blij met 'n avondje poker? Wat is zijn plek binnen deze maatschappij? Hoeveel controle heeft hij over zichzelf? In Status Aparte stelt Murth zich aan u voor en geeft hij u een kijkje in z'n leven: open, eerlijk, energiek en avondvullend. Veel plezier met Murth Mossel!

DONDERDAG 11 DECEMBER, 20:30 UUR

Prijs: E 16,50 / Kortingspas: E 14,50

Fotograaf: onbekend
ROME & JULI'S POSSE - TONEEL

ZEP verrast al tien jaar met spraakmakend en toegankelijk theater dat boven op de tijd zit. Zo kreeg de voorstelling 'SNITCH' het afgelopen seizoen alle lof van NRC Handelsblad: "Geestige tekst. De energie spat er vanaf." In 'Rome & Juli's Posse' - geïnspireerd op 'Romeo & Julia' van Shakespeare en 'West Side Story' - mixt ZEP poëtische teksten met street slang, musical met hiphop en rock met klassieke muziek. In de harde wereld van geld, macht en hormonen strijden twee straatbendes om de heerschappij. Wanneer een jongen verliefd wordt op een meisje van de vijandige posse, is dit het startsein voor een romance met tragische afloop. "Mooi is de combinatie tussen de rijmende rap en de dichterlijke taal van Shakespeare. Rome en Juli staan elkaar van pure liefde in de vorm van poezië te woord, maar hun vrienden spreken en zingen in street slanf en gaan voor snelle seks."(Trouw) Met workshop voorafgaand aan de voorstelling.

VRIJDAG 12 DECEMBER, 19:30 UUR

Prijs: E 15,00 / Kortingspas: E 13,00

Fotograaf: Rick Arnold
DE BEENHOUWERIJ - THEATERCONCERT

Wat ooit begon als een Vlaamse persiflage op Slagerij van Kampen, staat inmiddels garant voor het betere slagerswerk. De Beenhouwerij combineert strakke ritmes en fijne grooves met komische acts, projecties en hilarische 3d-animaties. Cabaperco, noemt het duo het zelf. 'TOK TOK' is het vijfde programma dat van het hakblok rolt. "Voor de mannen van De Beenhouwerij is niks te gek. De twee Vlamingen opereren in een volstrekt nieuw genre met invloeden van percussie, cabaret en mime." (Eindhovens Dagblad)

VRIJDAG 12 DECEMBER, 20:15 UUR

Prijs Rang 1: E 20,00 / Rang 2: E 17,50 / Rang 3: E 15,00

Fotograaf: Jeffrey Vanhoute
RACOON - THEATERCONCERT

In 1999 brak Racoon door op popfestival Noorderslag en sindsdien gaat het crescendo met de Zeeuwen. Vorig seizoen ging de band voor het eerst de theaters in en begin maart verscheen een volledig akoestisch album: 'Before You Leave'. Twee stappen die de band uitstekend zijn bevallen: de onmiskenbare Racoon-sound klinkt unplugged bezield en intens en de liedjes komen in het theater volledig tot hun recht. Een tweede theatertournee is dan ook in de maak en vormt de kroon op tien jaar Racoon.

ZATERDAG 13 DECEMBER, 20:15 UUR

Prijs Rang 1: E 23,00 / Rang 2: E 20,50 / Rang 3: E 18,00

Fotograaf: Rob Walbers
RIAN DE WAAL - KLASSIEKE MUZIEK

De pianist Rian de Waal voltooide zijn studie cum laude aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. De weg naar een internationale carrière werd geopend toen hij in 1983 prijswinnaar was op het Koningin Elisabeth Concours in Brussel. Sindsdien is hij te beluisteren op vele belangrijke podia van Europa, Noord-Amerika en het Verre Oosten. Daar geeft hij recitals, treedt hij op als solist met orkest of speelt hij met collega's in kamermuziekverband. Rian de Waal is regelmatig te horen en te zien op radio en televisie en schreef een boek begeleid door een serie cd-opnames. Hij maakte vele plaatopnamen met werken van onder anderen Mendelssohn, Brahms, Tsjaikovski, Godowsky en Liszt. Nu is hij met een romantisch pianorecital in het theater te horen.

ZATERDAG 13 DECEMBER, 20:30 UUR gratis inleiding om 19:15 uur

Prijs: E 16,50 / Kortingspas: E 14,50

Fotograaf: Hermien Lam
ROB VAN DE WOUW & IVAR - JAZZ

Wie een perfecte mix van jazz met heavy soul, hiphop en funk zoekt, komt uit bij Rob van de Wouw en zijn album 'Reboot your soul'. HP/De Tijd schreef: "Trompettist Rob van de Wouw linkt hitsige en zompige nu-soul aan elektrische jazzimprovisatie waarvoor Miles Davis de standaard zette." Na de pauze laat Ivar horen waarom hij bij kenners al jaren bekend staat als begenadigd singer-songwriter. Kortom, het is een spetterende combinatie geworden. Dit concert staat in het kader van de serie Jazz Impuls concerten waarbij in elk dubbelconcert een jong talent in de spotlights staat. Deze middag is dat jonge talent saxofonist Jasper van Damme.

TROMPET Rob van de Wouw TOETSEN Wiboud Burkens GITAAR Marc Bien BAS Manuel Hugas DRUMS Cyril Directie SAXOFOON Jasper van Damme ZANG Ivar (na de pauze)

ZONDAG 14 DECEMBER, 15:00 UUR
Prijs: E 15,00 / Kortingspas: E 13,00

Fotograaf: onbekend
ONDER VROUWEN II - TONEEL

"Zo brutaal en ongegeneerd namen vrouwen op het toneel zelden zo'n onderwerp bij de kop", schreef de Volkskrant over 'Onder vrouwen I'. Nu is er eindelijk het vervolg op deze cabareteske en muzikale toneelvoorstelling. In 'Onder vrouwen II' beantwoorden de drie vriendinnen wederom hardvochtig, hilarisch en eerlijk brandende vragen. Wimie Wilhelm, Bodil de la Parra en Margôt Ros rekenen keihard af met het fenomeen man. En wie dacht dat ze na het krijgen van kinderen vooral in de keuken te vinden zijn, heeft het mis.

DINSDAG 16 DECEMBER, 20:15 UUR

Prijs: E 18,50 / Kortingspas: E 16,50

Fotograaf: Herman Poppelaars
PIETER DERKS - CABARET

Pieter Derks maakte de titel van zijn eerste programma 'Dat zal je nog verbazen' geheel waar. In 'Waan' gaat hij verder: meer muziek, rakere liedjes, nog krankzinnigere verhalen en terzijdes van een nog diepzinnigere onnozelheid. Hij gaat onbesuisd maar op zijn hoede op zoek naar oude verhalen en nieuwe overtuigingen. "Een origineel talent dat zijn fantasieën mooi op hol kan laten slaan." (NRC Handelsblad).

DINSDAG 16 DECEMBER, 20:30 UUR
Prijs: E 15,50 / Kortingspas: E 13,50

Fotograaf: Willem de Roon
DE VLIEGENDE HOLLANDER - MUZIEKTHEATER
Na het succes van 'Don G' bundelen Theater Taptoe en I Solisti del Vento opnieuw hun krachten. Dit keer wordt Wagners opera 'Der Fliegende Holländer' met acteurs, poppen, objecten en natuurlijk heel veel blaasmuziek, bewerkt tot een fascinerende voorstelling voor de hele familie. Het verhaal gaat over kapitein Willem van der Decken die, nadat hij op paasochtend 1676 met zijn schip terecht komt in een heftige storm, gedoemd is eeuwig rond de Kaap de Goede Hoop te zeilen. Bij noodweer meenden zeelui soms een schim van zijn spookschip te zien.

REGIE Vincent van den Elshout BEWERKING Daniel Capelletti

WOENSDAG 17 DECEMBER, 20:15 UUR inleiding 19:15 uur

Prijs: E 20,00 / Kortingspas: E 18,00

Fotograaf: Bart Huysmans

Noot voor de redactie /