Gemeente Den Haag

Gulden en Platina Klinkers op Den Haag Schoon!-dag (5 december)

10 december dag met een gouden randje

Woensdag 10 december 2008 staat in het teken van Den Haag Schoon! In het bijzonder is er deze dag aandacht voor Hagenaars die zich dagelijks inzetten voor een schone en leefbare stad en hiervoor een Gulden Klinkernominatie hebben gekregen. "Tijdens deze Den Haag Schoon!-dag wil ik mensen enthousiast maken. Iedereen moet zich verantwoordelijk voelen voor een schoon Den Haag. Niet alleen de gemeente is aan zet, maar iedere Hagenaar moet bijdragen aan een schone stad. Met speciale Den Haag Schoon!-dagen wil ik iedereen die werkt aan een schone stad in het zonnetje zetten.", aldus wethouder Rabin Baldewsingh.

Ook de Fahrenheitstraat houden we samen schoon
De Den Haag Schoon!-dag start om 9.00 uur in de Fahrenheitstraat. Wethouder Baldewsingh reikt Den Haag Schoon!-bezems uit aan twee ondernemers die zich inzetten voor een schone Fahrenheitstraat. Beide ondernemers helpen daarna de wethouder een handje bij het uitdelen van bezems aan de overige winkeliers in de Fahrenheitstraat. Tegelijkertijd worden ook in andere winkelgebieden Den Haag Schoon!-bezems aan ondernemers uitgereikt.

Schoon groen in Escamp
Naast alle aandacht voor Den Haag Schoon! krijgt ook het Haagse groen meer aandacht. 2009 wordt hèt groenjaar, onder de naam Den Haag Natuurlijk Groen! Want een schone en groene stad maakt dat iedereen in Den Haag hier met plezier woont en/of werkt. Op 10 december a.s. nemen de jongeren tussen 15.30 -17.00 uur nu een voorschot op het Groenjaar 2009 en gaan samen met Go4It, stadsdeel Escamp en Omnigroen aan de slag om zwerfvuil bij de skatebaan in het Zuiderpark op te ruimen. Go4it is een initiatief van Halt Hollands Midden Haaglanden. Met Go4it worden jongeren op een positieve manier betrokken bij hun eigen omgeving, door klusjes in de buurt uit te voeren. Jongeren die meedoen krijgen zakgeld én de complimenten van andere buurtbewoners. Gulden en Platina Klinkers
Veel Hagenaars steken zelf de handen uit de mouwen om Den Haag schoon, veilig en gezellig te maken en te houden. Zulke mensen zijn goud waard, vindt de gemeente Den Haag. Daarom is de Gulden Klinker ingesteld. Alle mensen die samen iets doen om hun omgeving leefbaarder te maken - of dat nou buurtbewoners, winkeliers of scholieren zijn - kunnen sinds 1994 een Gulden Klinker krijgen. Aan de Gulden Klinker is jaarlijks een bedrag verbonden. Er zijn op dit moment 66 actieve Gulden Klinkergroepen.

Woensdagavond worden de nominaties voor de Gulden Klinkers 2009 bekend gemaakt door wethouder Baldewsingh. Negen nieuwe groepen ontvangen het Gulden Klinkercertificaat. Iedere groep die het komende jaar zijn activiteiten volhoudt, krijgt in 2009 de Gulden Klinker ingestraat en ontvangt dan de bijbehorende 1.300,- voor het eerste jaar.

Gulden Klinkergroepen die minimaal vier jaar hun acties volhouden, komen in aanmerking voor een Platina Klinkerprijs. Deze extra prijs bestaat sinds 2002. Een adviescommissie kent de Platina Klinkerprijzen jaarlijks toe aan maximaal drie Gulden Klinkergroepen. Dit jaar dingen er drie Gulden Klinkergroepen mee: het groenproject Sirtemastraat 209-476, de speeltuin Beatrijsstraat en de straatgroep 2e de Riemerstraat. Woensdagavond reikt wethouder Baldewsingh de 1e, 2e en
3e Platina Klinkerprijs uit.

Den Haag Schoon
Met Den Haag Schoon! wil de gemeente Hagenaars bewuster maken van hun eigen invloed op een schonere stad. Hagenaars worden opgeroepen actief bij te dragen aan een schoon Den Haag. Daarbij is er extra aandacht voor bestaande initiatieven van bewoners, ondernemers, wijkorganisaties, sportverenigingen, scholen, enz. Maar ook ruimte om nieuwe ideeën en initiatieven van de grond te laten komen. Iedereen kan via www.denhaag.nl/schoon. zijn idee om Den Haag schoner te maken laten weten.