Ingezonden persbericht


9 december 2008

Persbericht

Plasterk en Verhagen: geen verplichte aandacht voor mensenrechten in de klas

Nederland gaat geen uitvoering geven aan VN-verplichtingen op het gebied van mensen- en kinderrechtenonderwijs. Dit schreven minister Plasterk en Verhagen gisteren aan de kamer, aan de vooravond van mensenrechtendag én de behandeling van de onderwijsbegroting.

Nederland krijgt al jaren kritiek van internationale organisaties over het gebrek aan aandacht voor mensenrechteneducatie. Uit een vorige week verschenen rapport van het Platform Mensenrechteneducatie (PMRE) blijkt dat deze kritiek terecht is: mensen- en kinderrechten komen niet of nauwelijks aan bod in het primair en voortgezet onderwijs en in de lerarenopleiding. Een havo/vwo scholier hoeft niet de leren wat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is. Nederland wijkt hiermee af van de omringende landen, en internationale afspraken.

De 15 organisaties verenigd in het Platform Mensenrechteneducatie hebben kritiek op het besluit van minister Plasterk om geen uitvoering te geven aan het World Programme for Human Rights Education. Minister Verhagen zegt in de brief weliswaar toe een lespakket te ontwikkelen, maar daarvan zijn er al heel veel. Bovendien komt Nederland hiermee niet tegemoet aan de verplichtingen uit het Kinderrechtenverdrag.

Er zijn overigens wel veel enthousiaste scholen die vrijwillig aandacht besteden aan de mensenrechten. Zo schreef het PMRE verschillende wedstrijden uit op basis van het 'Kompas, een handleiding voor mensenrechteneducatie met jongeren' van de Raad van Europa. 430 koffertjes met lesmaterialen werden begin september jl. verspreid onder klassen uit het Basis en Voortgezet Onderwijs. De finalisten komen op 10 december naar Den Haag voor een feestelijke afsluiting, waaronder een super-mensenrechten-quiz, een kinderrechten-feestje, een cursus documentaire maken, en het opnemen van een rap over de Grondwet met MC Raymzter, tevens ambassadeur van het Right Now festival. In de avond van 10 december zetten jongeren de mensenrechten in de schijnwerpers met muziek- en dansoptredens, debatten, workshops tijdens het Right Now festvial.

De organisatoren hopen wel dat minister Plasterk, een paar straten verder, ervoor zorgt dat het onderwerp ook duurzame aandacht krijgt.