Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Embargo tot 10 december 06:30

'MILJONAIR HAUTE FINANCE' ONDERZOEK:
MAAR 1% ECHT BEZORGD OVER CRISIS; 'AEX GAAT OMHOOG'

RIJKEN VAN NEDERLAND BLIJVEN OPTIMISTISCH

Amsterdam, 10 december 2008 - Vermogende Nederlanders verloren tot 60% van hun geld, maar blijven optimistisch. Vooral rijke mannen zien 2009 zonnig in. Dat blijkt uit een verrassend onderzoek onder vermogende Nederlanders van het tijdschrift 'Miljonair'.

'AEX GAAT OMHOOG'
Het onderzoeksbureau Ruigrok Netpanel onderzocht in opdracht van 'Miljonair' bijna 900 Nederlanders met minstens drie maal modaal inkomen plus een fors eigen vermogen. Het onderzoek werd uitgevoerd in november, na de wereldwijde beurskrach. Nederlanders met meer dan 5 ton eigen vermogen, maken zich een béétje zorgen over de gevolgen van de crisis (zegt 65%). Niet meer dan 1 % van de vermogende Nederlanders zegt zich daarover véél zorgen te maken. Het komend beursjaar wordt juist een jaar om in te stappen, denken onze rijken: 63 % van de rijken ziet de AEX aan het eind van 2009 op een hogere stand dan nu. Vermogende mannen zijn opvallend optimistischer dan rijke vrouwen (70 % versus 53 % ziet een stijging); slechts 13% kan zich een verdere daling voorstellen, in dit geval vooral vrouwen (17 % versus 5 % van de mannelijke rijkaards). 'Miljonair' hoofdredacteur Onno Aerden: "Ook nu blijken vrouwen voorzichtiger. Als ik minister Bos was, zou ik vrouwen plaatsen op al die nieuwe bankfuncties." Hoe rijker, hoe meer vertrouwen, blijkt voorts. Van de mensen met meer dan een half miljoen eigen vermogen ziet liefst 70 % de AEX stijgen.

VERMOGENDEN BLIJVEN SPENDEREN
Slechts één op de vijf Nederlanders met meer dan een half miljoen eigen vermogen zegt komend jaar minder te gaan uitgeven (21 %). Grote aankopen (zoals een nieuwe auto) stelt driekwart van deze rijken niet uit. 'Miljonair' hoofdredacteur Onno Aerden is verrast door dat optimisme: "De crisis heeft nog maar nauwelijks een deukje kunnen schieten in het zelfvertrouwen van onze rijken. En - hoe rijker, hoe minder schroom om lekker door te leven. Ook zakelijke investeringen zegt driekwart gewoon te blijven doen. En dat terwijl het vermogen van veel rijken echt fors in de achteruit is gegaan de laatste maanden."

'RIJKEN RUIKEN OMMEKEER'
Uit het onderzoek blijkt bovendien dat 57 % van de rijken denkt dat het eigen inkomen er ook in 2009 op achteruit gaat of hoogstens gelijk blijft. Dat wordt dus: even geen risico, maar vooral meer sparen in 2009 (zegt 35 %). Aerden: "Beleggen is even niet hot, maar verrassend genoeg mijdt maar 4 % de beleggingsmarkt voorlopig - dat klopt gezien de hongerigheid om weer in te stappen op de beurs. De rijken ruiken een ommekeer. Ze geven in feite een koopsignaal aan de rest, nou ja, aan mensen met een béétje geld en véél stalen zenuwen "

INKOMEN EN VERMOGEN HOLLEN ACHTERUIT
Al dat vertrouwen is des te opmerkelijker omdat de crisis flinke happen uit de particuliere vermogens heeft genomen. De helft (47 %) van de mensen met meer dan een ton eigen vermogen zag het eigen vermogen dalen de afgelopen maanden. De gemiddelde daling bedroeg ongeveer een kwart. Met uitschieters tot 60 %. Het hele onderzoek staat in de finance glossy 'Miljonair Finance', bijlage bij 'Miljonair'. Die wordt op 11 december om 22.00 uur gelanceerd op de Miljonair Fair in de Rai in Amsterdam, traditionele pleisterplaats voor vermogende landgenoten.

Vanaf 12 december ligt 'Miljonair' met 'Miljonair Finance' overal in de winkel.

Einde kopij

Verantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd in de eerste week van november 2008, door Ruigrok Netpanel, in opdracht van de glossy Miljonair, ter gelegenheid van de uitgave van de finance special Miljonair Finance op 11 december, onder 858 vermogende Nederlanders, met minimaal twee maal modaal jaarinkomen plus een eigen vermogen van minimaal 100.000 euro.