Raad van State


woensdag 10 december 2008
10.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan "Hessenpoort 2" van de gemeente Zwolle. Hessenpoort 2 omringt bedrijventerrein Hessenpoort 1 in het noorden, oosten en zuiden en beslaat 140 hectare. Hiervan is ongeveer 100 hectare uitgeefbaar aan bedrijven. Hessenpoort is vooral geschikt voor grotere bedrijven, bijvoorbeeld in transport en distributie en bedrijven die hinder opleveren voor het milieu. Ook is er ruimte gereserveerd voor het ontwikkelen van 30 hectare spoor en bedrijventerreinen die afhankelijk zijn van het spoor. In de zuidstrook van Hessenpoort komt bovendien ruimte voor kleinere bedrijven. Twee inwoners van Zwolle komen tegen het provinciale goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen zijn er verkeerde uitgangspunten gehanteerd in de onderzoeken naar de luchtkwaliteit en het geluid. Zij vrezen daardoor voor aantasting van hun woon- en leefomgeving. De Raad van State vernietigde in juli 2007 een eerder goedkeuringsbesluit van de provincie over het bestemmingsplan. Die uitspraak met zaaknummer 200608468/1 is te vinden op deze site. (zaaknummer 200800160/1)

10.00 uur

Zitting over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Katwijk van de verzoeken van Stichting Leefbaar Katwijk en het Cuypersgenootschap om een aantal panden van Marine Vliegkamp Valkenburg op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. De rechtbank in Den Haag heeft in februari van dit jaar de beroepen van de stichting en het genootschap gegrond verklaard en bepaald dat het college opnieuw op hun bezwaren moest beslissen. Het college komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij is het niet eens met de termijn van zes weken waarbinnen hij opnieuw moet beslissen, omdat deze termijn te kort zou zijn. Het duinwaterbedrijf Zuid-Holland komt ook tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Raad van State. Het duinwaterbedrijf is eigenaar van de gronden waarop een deel van de panden staat en hij vreest dat exploitatie daarvan bemoeilijkt wordt door plaatsing op de monumentenlijst. (zaaknummer 200802450/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

11.00 uur

Zitting over de weigering door het hoogheemraadschap van Rijnland om handhavend op te treden tegen de verbinding van de Treslongvijver met de Vossevaart die verbroken zou zijn, het op onjuiste wijze verwijderen van slib en waterplanten en het niet uitvoeren van een jaarlijkse controle van de vijver door het hoogheemraadschap. Een inwoner van Hillegom had daarom verzocht. De zitting gaat ook over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Hillegom van een verzoek van dezelfde inwoner om maatregelen te treffen tegen de aanleg van een parkeerterrein, het bouwen van een damwand, een hekwerk, een lantaarnpaal en een logo van bloembollen op het terrein van de Koninklijke Handelsbond voor boomkwekerij- en bolproducten (ANTHOS) aan de Weeresteinstraat in Hillegom. De rechtbank in Den Haag heeft in maart van dit jaar twee eerdere beroepen van de inwoner ongegrond verklaard. Tegen die uitspraken komt hij nu in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200803155/1 en 200803985/1)