TNO


10 december 2008

Vakpersbericht

Nieuwe leerstoel Industriële Biotechnologie

Dr. Peter J. Punt, werkzaam bij TNO, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Industriële Biotechnologie aan de Universiteit Leiden (UL). Punt gaat zich richten op de moleculaire genetica van filamenteuze schimmels. De bijzondere leerstoel is ingesteld door het Lorentz-van Iterson Fonds van TNO.

Schimmels zijn in staat om efficiënt een groot scala aan eiwitten en chemicaliën te produceren. Zij zijn eenvoudig in fermentoren te kweken en worden daarom al vele tientallen jaren toegepast op industriële schaal. Volgens Punt, werkzaam bij TNO als senior scientist schimmel biotechnologie, kan het productie potentieel van schimmels nog verder verbeterd worden door een aantal generieke problemen, zoals proteolytische activiteit en hoge viscositeit van schimmelcultures, beter te begrijpen.

Kruisbestuiving

TNO en de UL werken op dit terrein al geruime tijd samen. De benoeming van Peter Punt tot bijzonder hoogleraar zal deze samenwerking verder versterken. Het onderzoek van de komende jaren geeft mede invulling aan de lange termijn strategie van TNO op het gebied van Industriële Biotechnologie. Het onderzoek wordt geconcentreerd op vergroten van de fundamentele kennis van factoren die de toepassing van schimmels op grote schaal kunnen verbeteren.

TNO

Op het gebied van industriële biotechnologie ontwikkelt TNO generieke technologieën, en past deze toe, zodat haar klanten hun microbiële productieprocessen kunnen verbeteren. Deze technologieën worden toegepast om de kostprijs van microbiële productieprocessen te verlagen, de kwaliteit van bioproducten of bioprocessen te verbeteren en voor het ontwikkelen van nieuwe biotechnologische productieprocessen. TNO is al 25 jaar werkzaam op het gebied van Industriële Biotechnologie en heeft een wereldwijd vooraanstaande positie op het gebied van schimmelbiotechnologie, microbiële metabolomics en feedstock engineering opgebouwd.

UL

De UL bestudeert de levensprocessen van de industrieel relevante schimmel Aspergillus niger bij het optreden van veranderingen in diens leefmilieu. Deze veranderingen betreffen onder andere de groei in de aanwezigheid van verschillende groeisubstraten en de aanwezigheid van externe bedreigingen zoals concurrerende micro-organismen. De UL wil de moleculaire mechanismen van de levensprocessen, in het bijzonder het proces van eiwit secretie, cel wand biosynthese en de morfologie van deze schimmel ontrafelen en begrijpen.
bericht 2008-60

Contactpersoon

drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer
015 269 49 75