Erasmus MC


---

Conferentie 'Mensenrechten in de biogeneeskunde'

Ter gelegenheid van de internationale mensenrechtendag op 10 december organiseren het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam op 10, 11 en 12 december de 'International conference on human rights and biomedicine', een driedaags wetenschappelijk symposium over de betekenis van mensenrechten in de context van de biogeneeskunde.

Tijdens deze bijeenkomst zullen toonaangevende en internationaal vermaarde wetenschappers met elkaar van gedachten wisselen over actuele vraagstukken rondom patiëntenrechten, orgaandonatie, clinical trials, toegang tot gezondheidszorg, enzovoorts.

Gelegen tijdstip
In de Beleidsbrief Ethiek van 11 september jl. heeft het kabinet kenbaar gemaakt stappen te zullen ondernemen ter bespoediging van de ratificatie van het Biogeneeskundeverdrag. Dit belangrijke verdrag van de Raad van Europa verbijzondert de mensenrechten naar de sfeer van de biogeneeskunde en zal een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de eerbiediging van de menselijke waardigheid. Gezien de voorgenomen ratificatie van het Biogeneeskundeverdrag komt het symposium op een zeer gelegen tijdstip. Het verdrag gaat verder over terreinen waarop in Nederland momenteel tal van ontwikkelingen gaande zijn: de nieuwe Patiëntenwet, het Masterplan orgaandonatie, medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen en het recht op toegang tot gezondheidszorg.

Gerenommeerde wetenschappers
Inmiddels heeft een groot aantal gerenommeerde wetenschappers (medici, ethici en juristen) toegezegd medewerking te zullen verlenen. Sprekers zijn onder andere: prof. T. Beauchamp (Georgetown University USA), prof H. Nys (KU Leuven), prof. J. Harris (University of Manchester), dr. H. ten Have (UNESCO) en dr. C. de Sola (Raad van Europa). De officiële opening wordt verzorgd door de rector magnificus van de EUR, prof, dr. S. Lamberts, Eerste Kamerlid prof.dr. P. Peters en de decanen van de faculteiten iBMG en Rechtsgeleerdheid, respectievelijk prof. W. Notten en prof. M. Loth.

Data symposium
Het symposium wordt gehouden op 10, 11 en 12 december 2008, in het `Westelijk Handelsterrein' (www.wht-rotterdam.nl). Namens de organisatie voert het Instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (Erasmus MC) de pen.

Het volledige programma is te vinden op www.biomedicineconvention.nl.

Publicatiedatum: 9 december 2008