Dienstenbond CNV

Nieuws

9 december 2008

Vijfjarige cao's voor uitzendkrachten

CNV Dienstenbond sluit met de twee werkgeversorganisaties in uitzendland een nieuwe cao af. De ABU cao en de NBBU cao komen vrijwel gelijktijdig tot stand. De ABU cao, die algemeen verbindend wordt verklaard, geldt voor de meeste uitzenders met uitzondering dus van de bureaus die lid zijn van de NBBU. In beide cao's zijn stevige afspraken gemaakt over scholing van uitzendkrachten. In 2009 en 2010 zal de bijdrage van de werkgevers aan scholing aanzienlijk stijgen.

Sandra Hendriks, bestuurder van CNV Dienstenbond:"Uitzendkrachten hebben soms scholing nodig om bepaalde startkwalificaties te verkrijgen. Ook is er grote behoefte onder uitzendkrachten aan ervaringscertificaten. Daar kunnen we nu beter in voorzien. Dat is goed voor zowel de uitzendkracht als voor de branche."

Loon
Waar in de NBBU cao vanaf dag 1 het zogeheten
loonverhoudingsvoorschrift wordt toegepast, waardoor uitzendkrachten hetzelfde salaris betaald krijgen als vaste medewerkers bij de inleners, geldt dat niet voor ABU cao. De ABU kent een eigen loongebouw voor de uitbetaling in de eerste 26 weken, waarin de uitzendkracht werkzaam is bij een bedrijf. Met de ABU is afgesproken dat rond 1 april 2009 en 2010 overleg is over de loonsverhoging (binnen het eigen loongebouw) voor uitzendkrachten. De CAO-index (een samenvatting van de loonsverhogingen in de belangrijkste sectoren waarin wordt uitgezonden) is daarbij het richtsnoer. Daarnaast is met de ABU afgesproken dat uitzendkrachten gemakkelijker onder de vakkrachtenbepaling kunnen vallen, waardoor de beloning volgens de cao van de inlener direct van toepassing wordt. Sandra Hendriks: "Dit is belangrijke winst. Ons streven blijft echter dat de uitzendkrachten direct vanaf dag 1 het salaris betaald krijgen volgens de cao van de inlener."

Bekendheid cao en vakbonden
In de beide cao's zijn ook afspraken gemaakt om gezamenlijk (werkgeversorganisaties en vakbonden) meer bekendheid te geven aan de cao. Ook worden de vakbonden in de gelegenheid gesteld via de website en andere kanalen waarlangs de uitzendkrachten worden bereikt meer te berichten over hun activiteiten. Daarnaast zal de tekst van de cao toegankelijker gemaakt worden. Hendriks:"Met de NBBU zijn afspraken gemaakt om een 'cao op één A4tje' te maken, waarmee de uitzendkracht snel inzicht krijgt in de belangrijkste cao-afspraken".

Looptijd
Vanwege rechtszekerheid en ordening in de branche is gekozen voor een lange looptijd. De ABU cao loopt van 29 maart 2009 t/m 30 maart 2014. De afspraken over loon zijn echter voor een periode van twee jaar gemaakt. Voor de NBBU cao is een looptijd afgesproken van 1 april 2009 tot en met 31 december 2013.