Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nationaal feestdagenonderzoek: wat doen we met moeder?

De feestdagen en familiebezoek, een onlosmakelijke combinatie. Maar anders dan de gangbare opvatting doet vermoeden, zijn we er dol op. Dat blijkt uit het nationale feestdagenonderzoek van het tijdschrift gezondNU. Vooral jongeren kijken erg uit naar het familiebezoek (62 procent). Slechts elf procent van alle Nederlanders ervaart het aanstaande familiebezoek als een verplichting en zou stiekem liever iets anders willen doen.

Stress in de keuken. Felle discussies of juist ijzige stiltes aan de rijk gedekte tafel. En die eeuwige vraag: 'Gaan we naar jouw ouders of de mijne?' gezondNU, Nederlands grootste tijdschrift over voeding, gezondheid en psyche, wilde weten of Nederland de feestdagen als feest of als ramp ziet. Het antwoord is helder. Ruim veertig procent kijkt elk jaar echt uit naar de feestdagen en slechts tien procent ziet er tegenop. Hoogtepunt is het bezoek aan de familie. Ongeveer driekwart van alle Nederlanders gaat op bezoek. Dit gebeurt vooral uit enthousiasme en veel minder omdat het nu eenmaal verplicht zou zijn. Positief geformuleerde stellingen over familiebezoek worden massaal onderschreven. De top drie: "Gezellig! Ik heb daar altijd veel zin" (47 %), "Ik ga omdat ik het fijn vind elkaar weer te zien" (42 %) en "Ik ga omdat ik het een mooie familietraditie vind" (37 %). Elf procent noemt het bezoek aan de familie een verplichting en zou liever iets heel anders willen doen.

(tk) Mannen: "Ik houd daar niet van"
Een kwart van alle Nederlanders geeft aan niet op familiebezoek te gaan met de feestdagen. Het grootste deel van deze groep blijft overigens thuis omdat de familie naar hen komt. Echte redenen om niet op familiebezoek te gaan, zijn: "Onze familie is uiteen gevallen" (19 %) en "Ik houd daar niet van" (15 %). Het zijn vooral mannen die er niet van houden, 21 procent tegenover acht procent bij de vrouwen. Tegelijkertijd geeft het nationale feestdagenonderzoek van gezondNU aan dat mannen minder begrip hebben voor kinderen die tijdens de feestdagen niet naar de ouders gaan. Mannen vinden het vaker dan vrouwen zielig voor de ouders en mannen zeggen vaker dat kinderen meer zouden mogen beseffen hoe fijn het is dat ze elkaar hebben.

(tk) Jongeren zoeken zekerheid
Gezellig met de hele familie de feestdagen doorbrengen, het lijkt iets uit lang vervlogen tijden. Toch zijn het vooral jongeren die zeggen: "Gezellig! Ik heb daar altijd veel zin in". Maar liefst 62 procent van alle Nederlanders onder de dertig jaar onderschrijft deze stelling. Slechts 37 procent van de zestig-plussers is het hier mee eens. De individualisering in de maatschappij leidt er volgens gezondNU toe dat mensen elkaar met de feestdagen juist opzoeken. "We zijn toe aan een momentje met de familie." Tradities geven zekerheid in het leven. De Nederlander is steeds individueler gaan leven, maar zoekt ook houvast. Een traditie is niet meer dan een gewoonte die herhaald wordt. Je weet wat er komen gaat en je kunt je er daarom op verheugen.

/////