Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 10 december

Fryslân, 10-12-2008 o Politieberichten van dinsdag 9 december 07.00 uur t/m woensdag 10 december 07.00 uur.

Leeuwarden: hennepkwekerij in woning opgerold
De politie heeft maandagmiddag een hennepkwekerij opgerold in een woning aan de Keizersgracht. Daarbij werden in de woning 1405 hennepplanten aangetroffen. De politie heeft de zaak in onderzoek. De planten en apparatuur zijn vernietigd. Tegen de eigenaar van de woning, een 20-jarige man, is proces-verbaal opgemaakt.

Oosterwolde: inbraak in clubhuis
De politie onderzoekt een inbraak in een clubhuis van een vereniging aan het Hornleger. Tussen woensdag 26 november en dinsdag 9 december kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit het gebouw werd vervolgens een geldbedrag van enkele tientallen euros weggenomen. Namens de gedupeerde vereniging deed een 51-jarige inwoner van Haulerwijk aangifte.

Akkrum: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdag aan het einde van de middag een aanrijding op de Feansterdyk afgehandeld, waarbij een 9-jarige fietser uit Akkrum gewond raakte. Het was inmiddels schemerig geworden en een automobilist (leeftijd en woonplaats onbekend) zag de fietser over het hoofd. Vermoedelijk omdat de jongen geen verlichting op zijn fiets voerde. Een aanrijding was het gevolg en de 9-jarige kwam hierbij ten val. Hij werd per ambulance voor nader onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Drachten: rijbewijs ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag
De politie heeft dinsdagmiddag het rijbewijs van een 59-jarige automobiliste uit Drachten ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag. Surveillerende agenten kregen een melding van een ongeluk op de Dr. Martin Luther Kingsingel. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten een auto in een plantsoen staan. Twee voorbijgangers, een arts en zijn assistent, verleenden inmiddels eerste hulp. De automobiliste had geen aanrijding gehad maar was door diabetes onwel geworden. De vrouw kon ter plaatse door het ambulancepersoneel worden behandeld. De agenten spraken met een getuige die achter de vrouw had gereden. Deze getuige verklaarde dat de automobiliste slingerde over de rijbaan en zeer langzaam reed. Gezien het gevaarlijke rijgedrag werd het rijbewijs van de 59-jarige vrouw ingevorderd.

Drachten: controle roodlicht na klachten
De politie heeft dinsdagmiddag van 17.00 uur tot 18.00 uur gecontroleerd op de kruising Zuiderhogeweg, de Lauwers en de Gauke Boelenstraat. Diverse weggebruikers hadden geklaagd dat het rode verkeerslicht veelvuldig wordt genegeerd. Dit levert gevaarlijke situaties op. Tijdens de controle werden 12 automobilisten bekeurd voor het rijden door het rode verkeerslicht. Niet alle overtreders konden een stopteken krijgen omdat dit vanwege de drukte niet mogelijk was. Deze overtreders krijgen de bekeuring thuis gestuurd. De politie gaat de komende tijd op deze locatie vaker controleren.

Buitenpost: auto vast op spoorwegovergang
De politie heeft dinsdagavond van 18.00 tot 19.00 uur het verkeer bij de spoorwegovergang aan het Oost geregeld. Een 52-jarige automobiliste uit Gerkesklooster is vermoedelijk op de spoorwegovergang te vroeg afgeslagen en zo op het spoor beland. Ze kwam met haar auto vast te zitten. Op dat moment naderde net een trein. De machinist kon de trein op tijd tot stilstand brengen. De auto werd vervolgens weggesleept, waarna de rails op eventuele moesten worden gecontroleerd. Het treinverkeer werd daarom een uur stilgelegd. Omdat de spoorwegbomen gesloten bleven kon het autoverkeer ook niet passeren. De agenten hebben daarom een uur lang het verkeer geregeld.

Oudwoude/Leeuwarden: rijbewijzen ingevorderd na forse
snelheidsovertreding
De politie heeft dinsdagavond van twee automobilisten het rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Een 31-jarige automobilist uit Breukelen passeerde op de Lauwersmeerweg nabij Oudwoude een snelheidscontrole met de lasergun met 145 kilometer per uur, terwijl op deze weg 80 kilometer is toegestaan. Diezelfde avond werden diverse snelheidsovertredingen van een 52-jarige automobilist uit Leeuwarden vastgelegd door een onopvallende videosurveillanceauto. De bestuurder werd vanaf Wirdum gevolgd. Eenmaal in de bebouwde kom van Leeuwarden konden de agenten een trajectmeting verrichten. De bestuurder reed met een gemiddelde snelheid van 106 kilometer per uur, terwijl 50 kilometer is toegestaan. Beide bestuurders kregen een stopteken, waarna het rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.