Gemeente Delft

Brommers in Delft vaker verplicht op de rijbaan

Bromfietsers moeten in 2009 op meer plaatsen in Delft op de rijbaan rijden. De gemeente voert hiervoor volgend jaar de nodige maatregelen uit. Dit moet leiden tot een afname van het aantal fiets- en bromfietsongevallen.

In Delft mogen bromfietsers niet overal op de rijbaan rijden. Dit gaat volgend jaar veranderen. Dit betekent dat bromfietsers ook op de Voorhofdreef, Papsouwselaan, Westlandseweg en Zuidwal op de rijbaan zullen moeten rijden. Op de Kruithuisweg en de Provincialeweg blijven bromfietsers op het (brom)fietspad. Brommen blijft ook toegestaan op zelfstandige (brom)fietspaden, waarnaast geen autorijbaan ligt, zoals het pad over de Abtswoudsebrug.

In de uiteindelijke situatie beschikken bromfietsers in Delft over een duidelijker en logischer bromfietsnetwerk, waarbij het aantal (brom)fietspaden naast de rijbaan zich beperkt tot enkele wegen. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze maatregel bijdragen aan een grotere daling van het aantal bromfietsongevallen in Delft.

Sinds 1999 geldt de landelijke regel dat bromfietsers binnen de bebouwde kom in het algemeen op de rijbaan moeten rijden. Doel was een daling van het aantal bromfietsongevallen. Uit onderzoek blijkt dat door deze maatregel minder ongevallen voorkomen tussen fietsers en bromfietsers op het fietspad en minder ongevallen tussen snelle brommers op het fietspad met afslaand autoverkeer.

Delft is destijds terughoudend geweest bij het toestaan van bromfietsers op de rijbaan. De gemeente vond het snelheidsverschil tussen bromfietsers en autoverkeer te groot. Tot 1 april 2008 mochten bromfietsers binnen de bebouwde kom namelijk maximaal 30km/u rijden. Bromfietsers blijken zich bovendien niet veilig te voelen op een weg waar ze langzamer moeten rijden dan het autoverkeer.

In vergelijking met de landelijke cijfers blijkt het aantal bromfietsongevallen in Delft minder sterk te dalen. Daarom heeft de gemeente haar standpunt over bromfietsers op de rijbaan heroverwogen. Daarbij komt dat sinds 1 april 2008 bromfietsers op de rijbaan 45 km/h mogen rijden. Het onderlinge snelheidsverschil tussen bromfietsers en autoverkeer neemt hierdoor sterk af. Alles overwegende kiest gemeente er daarom voor om bromfietsers in Delft aanmerkelijk vaker op de rijbaan te laten rijden. Hiervoor voert de gemeente volgend jaar de vereiste maatregelen uit, zoals het plaatsen van borden en het maken van wegaanpassingen.

Noot voor de redactie (