Dow Benelux en gevolgen wereldwijde transformatie

10/12/2008 09:02

Dow Benelux B.V.

Terneuzen - woensdag 10 december 2008. De gevolgen van de eerder door The Dow Chemical Company (Dow) aangekondigde wereldwijde maatregelen voor Dow Benelux zijn bekend geworden. Op de vestiging in Terneuzen gaan drie van de 26 fabrieken definitief sluiten. Over de toekomst van de medewerkers van deze fabrieken, en over het verdwijnen van andere banen, zijn het management en de ondernemingsraad met elkaar in gesprek gegaan. De uitkomst van dit gesprek wordt begin 2009 verwacht.

Dow heeft maandag 8 december aangekondigd haar transformatiestrategie versneld te gaan uitvoeren en een reeks maatregelen bekendgemaakt. Op die manier wordt ingespeeld op de huidige economische situatie.

Dow transformeert zich tot een afgeslankt Corporate Center, een gedeelde Business Services groep en drie businessmodellen. Deze opzet zal in januari 2009 in werking treden. Als onderdeel van de maatregelen die zijn aangekondigd, zal Dow 20 faciliteiten op locaties met hoge kosten sluiten, een aantal niet-strategische organisatie-onderdelen verkopen, en ongeveer 5000 fulltime banen afbouwen. Het verdwijnen van banen betekent een vermindering van het wereldwijde personeelsbestand van Dow met ongeveer 11 procent.

Na de volledige uitvoering zullen deze acties naar verwachting $700 miljoen aan jaarlijkse bedrijfskosten besparen in 2010. Deze besparingen komen bovenop de eerder aangekondigde kostensynergieën van $800 miljoen in dezelfde tijdsperiode door de aangekondigde overname van het Amerikaanse chemiebedrijf Rohm & Haas.

Dow zal, inspelend op de huidige slechte marktsituatie, tijdelijk de productie van ongeveer 180 fabrieken in belangrijke mate stilleggen en tijdelijk het aantal contractormedewerkers wereldwijd verminderen met ongeveer 6000.

De gevolgen voor Dow Benelux, met twee productievestigingen in Nederland, zijn nu duidelijk geworden. Op de vestiging in Terneuzen gaan drie fabrieken definitief sluiten. Het gaat om fabrieken waar de producten ethylbenzeen, styreen en polystyreen worden gemaakt. Dow concentreert de productie bij een aantal modernere fabrieken in Terneuzen en elders in de wereld.

Over de toekomst van de medewerkers van deze fabrieken, en over het verdwijnen van andere banen, zijn het management en de ondernemingsraad met elkaar in gesprek gegaan. De uitkomst van dit gesprek wordt begin 2009 verwacht. Nu is alvast voor alle medewerkers besloten tot een verplichte opname van tien vakantiedagen in de periode tot en met het eind februari 2009. Dit levert het bedrijf een aanzienlijke kostenbesparing op.

"Deze maatregelen ondersteunen de transformatie naar het Dow van de Toekomst," aldus Gerard van Harten, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Dow Benelux. "Vorige week heeft Dow de meest recente mijlpaal in haar organisatieverandering aangekondigd - de ondertekening van de oprichtingsakte en andere belangrijke definitieve overeenkomsten met Petrochemical Industries Company (PIC) uit Koeweit over de oprichting van K-Dow Petrochemicals. Dit is een 50/50 joint-venture die een toonaangevende wereldwijde leverancier van petrochemische producten en kunststoffen zal worden. Als K-Dow definitief is, zal dit - samen met de acties die maandag zijn aangekondigd - zorgen voor de voorbereiding van de volgende stap in de transformatie van het bedrijf. Dit is de voltooiing van de geplande overname van Rohm & Haas, producent van specialistische chemicaliën, in januari 2009."

Het nieuwe Dow omvat drie verschillende businessmodellen: Joint Ventures/Asset Light; Performance Products; Health & Agriculture, Advanced Materials, en andere Market Facing Businesses. Specifieke details over deze business-structuren zullen begin volgend jaar bekend worden gemaakt.





http://www.dowbenelux.com