Ingezonden persbericht

---

PERSBERICHT

Rijswijk, 10 december 2008

Cito veroordeeld tot rectificatie

De kort gedingrechter in Arnhem heeft op vordering van VBO Makelaar en de Beroepsexamens Makelaars B.V. (BeM) bij vonnis van 5 december jl. de Stichting Cito Toetsontwikkeling en Cito BV veroordeeld om een door hen verspreid persbericht te rectificeren alsmede de inhoud van haar website te corrigeren.

In het vonnis heeft de rechter onder meer overwogen dat Cito de berichtgeving - waarin Cito aangaf het contract te hebben beëindigd vanwege een geschil over de gewenste kwaliteitsverbetering van de examens - niet kan waarmaken. Het bericht is daarom onjuist en jegens de VBO en de BeM onrechtmatig, aldus de rechter. Cito heeft ten onrechte de suggestie gewekt dat de Beroepsexamens Makelaars B.V. (BeM) zou hebben aangegeven geen investeringen in de kwaliteitsverbetering van de examens voor de opleiding van VBO-makelaars te willen doen.
Mocht Cito niet overgaan tot rectificatie en correctie van de inhoud van de website, dan verbeurt zij aan VBO Makelaar dwangsommen oplopend tot 100.000 euro. Daarnaast is Cito veroordeeld in de proceskosten.

Na vijf jaar neemt de BeM dus definitief afscheid van Cito. De BeM zal vanaf nu de afname en logistieke organisatie van makelaarsexamens alleen op zich nemen. Det Norske Veritas (DNV) blijft verantwoordelijk voor de inhoud van de examens en is als toezichthouder nauw betrokken bij het gehele examenproces.
---