Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 10 december 2008

Eerste resultaten van veiligheidsaanpak Amersfoort bekend

Wat zijn de eerste resultaten van de veiligheidsaanpak die de gemeente Amersfoort begin 2008 is gestart? Het antwoord op die vraag hebben burgemeester en wethouders dinsdag 9 december aan de gemeenteraad gestuurd. De daling van het aantal aangiften zet zich in het algemeen voort, maar bij sommige thema's is een toename van het aantal aangiften zichtbaar.

Burgemeester en wethouders hebben besloten om Park Schothorst toe te voegen aan de zogenoemde hotspot Schothorst-Noord voor het jaar 2009. Hotspots zijn locaties in de stad waar alle betrokken organisaties nauw samenwerken en extra maatregelen nemen om de veiligheid te vergroten. Er is een toenemende druk op het park. Om het park leefbaar en beheersbaar te houden is de integrale hotspotaanpak gewenst.

Resultaten
De veiligheidscijfers (gebaseerd op het aantal aangiften) over de eerste acht maanden laten een eerste beeld zien. Opvallende uitkomst is bijvoorbeeld de scherpe daling van het aan autodiefstallen (-36%), diefstal uit auto's (-12%) en woninginbraken (-13%). In de periode tot en met augustus kwamen meer aangiften van zakkenrollerij (+56%), winkeldiefstal (+30%) en fietsendiefstal (+23%) binnen bij de politie. Daarbij is het altijd de vraag wat de relatie is met de aangiftebereidheid: door publieksacties is het aannemelijk dat mensen sneller aangifte deden dan vorig jaar.

Veiligheidsprogramma
De periode waarin de maatregelen uit het veiligheidsbeleid zijn toegepast is te kort om definitieve conclusies te trekken. De bestaande aandacht voor onderwerpen als veelvoorkomende criminaliteit (zoals fietsendiefstal en vernielingen), jongeren en veiligheid en geweld wordt onverminderd voortgezet. Ook wordt in het voorjaar van 2009 onderzoek gedaan naar het veiligheidsgevoel van Amersfoorters. Op basis van alle gegevens wordt eind 2009 een nieuw integraal veiligheidsprogramma opgesteld voor de volgende jaren.

'De krachten gebundeld voor een veilig Amersfoort' is het centrale thema van de aanpak, waarmee de betrokkenheid van allerlei organisaties én de inwoners tot uitdrukking komt.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort