Productschap Diervoeder

Nieuws update van het Productschap Diervoeder, 10 december 2008

Tussenhandel in diervoeders: GMP+-borgingsregeling vervalt

Bestemd voor: de tussenhandelaren en Certificatie Instellingen

Vanaf 1 januari 2006 is de Diervoederhygiëneverordening Vo. EG nr. 183/2005 (DHV) van kracht. Tussenhandelaren die landbouwhuisdiervoeders leveren aan veehouders en die gecertificeerd zijn volgens de huidige borgingsregeling (GMP+ Bijlage 11) dienen vanaf die datum ook aan deze verordening te voldoen. De huidige GMP+-borgingsregeling voldoet niet aan de eisen uit de Diervoederhygiëneverordening. Deze regeling komt daarom per 1 juli 2009 te vervallen. In plaats daarvan is de GMP+-B3.2 standaard opgesteld welke wel voldoet.

Huidige GMP+ Bijlage 11 borgingsregeling
Door middel van de huidige GMP+ borgingsregeling (GMP+ Bijlage 11) wordt niet voldaan aan de eisen uit de verordening dat iedere tussenhandelaar zelf verantwoordelijk is voor de veiligheid van de geleverde diervoeders en dat dit ook aangetoond moet worden door eigen HACCP procedures toe te passen. Daarom is in juni al besloten dat de GMP+ borgingsregeling komt te vervallen en wel vanaf 1 juli 2009. In plaats daarvan is de GMP+-B3.2 standaard vastgesteld. Tussenhandelaren die deze standaard toepassen, voldoen wel aan de eisen van de DHV. Deze standaard is ook goedgekeurd als hygiënecode door het ministerie van LNV.

Nieuwe GMP+ B3.2 standaard tussenhandel
Door te werken volgens GMP+-B3.2 standaard (als goedgekeurde hygiënecode) kunnen de tussenhandelaren aan de VWA aantonen dat zij volgens de wettelijke voorschriften van de DHV werken. De hygiënecode is dus geen vrijblijvend advies. Bedrijven mogen ook kiezen om zelf een eigen HACCP-plan op te stellen en toe te passen. Het werken met de goedgekeurde hygiënecode heeft als voordeel dat de VWA-controle op deze bedrijven vlotter en efficiënter kan plaatsvinden.

De GMP+-B3.2 standaard bestaat uit 2 delen. Het eerste deel bevat alle voorwaarden en eisen. Het tweede deel bestaat uit formulieren en werkbladen, die gebruikt kunnen worden om op vrij eenvoudige wijze te voldoen aan de voorwaarden.

Let op: De VWA voert vanaf 1 oktober 2008 controles uit op naleving van de Diervoederhygiëneverordening.

Wanneer is een GMP+ certificaat nodig?
Of een GMP+ certificaat nodig is, wordt bepaald door uw afnemers. Afnemers die deelnemen aan een certificatieschema zoals bv. IKB mogen namelijk uitsluitend GMP+ gecertificeerde diervoeders inkopen.

Tot slot
De standaard GMP+ B3.2 en de Vraag &Antwoordlijst Tussenhandel kunt u vinden op de PDV-website.

Op 1 juli jongstleden vond een informatiemiddag plaats over de nieuwe GMP+ B3.2 standaard. De presentaties van deze middag vindt u terug op de betreffende pagina van de PDV-website.

Voor vragen kunt u zich wenden tot ons wenden d.m.v. het contactformulier.