Media Alert

Toekomst bankwezen afhankelijk van inzicht in risicoproducten

Nieuwegein, 10 december 2008 ­ Nu de Nederlandse staat veel meer invloed heeft in de financiële sector dan ooit tevoren, is het inzichtelijk maken van onduidelijke, complexe financiële producten belangrijk om de miljarden euro's aan publiek geld veilig te stellen. Dat stelt Informatica, nu de staat bankeigenaar is en daarmee tegelijkertijd ook beheerder is geworden van de ingewikkelde producten die het probleem mede veroorzaakt hebben.

Banken moeten veel efficiënter gebruik maken van de gegevens waar ze over beschikken om de schuldpositie omlaag te brengen. Mark Dunleavy, specialist financial services bij Informatica: "De onderlinge handel tussen banken is tot stilstand gekomen omdat men zich realiseerde dat iedere bank over een investeringsportfolio beschikt dat vergelijkbaar is met een bord spaghetti. Ze zijn terughoudend en willen pas weer onderling krediet verstrekken op het moment dat er een volledig en juist beeld is van alle verplichtingen en zwakke punten."

Om het benodigde overzicht te verkrijgen moet een data integratie-initiatief worden opgezet dat de gehele sector beslaat. Op die manier worden de onoverzichtelijke financiële producten compleet doorgelicht en is men in staat om de 'vervuilde producten' aan te wijzen. Alle productgegevens moeten daarvoor worden geïntegreerd in een gecentraliseerd systeem, zodat een volledig overzicht ontstaat van alle risico's die binnen de sector aanwezig zijn.

Projecten op het gebied van data integratie en data kwaliteit zijn niet nieuw voor de financiële sector: informatie over klanten wordt regelmatig samengevoegd uit ontelbare systemen. Maar nu vooral de tijdsfactor van belang is en veel publiek geld op het spel staat, is een succesvolle aanpak van de crisis afhankelijk van de snelheid en effectiviteit waarmee banken de risicoproducten kunnen identificeren. Alleen dan kan de onderlinge geldstroom in het bankwezen weer op gang komen en wordt de kredietcrisis onder controle gebracht.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft een commissie in het leven geroepen die gaat onderzoeken wat de Nederlandse banken fout gedaan hebben. Daarbij is het belangrijk dat niet alleen naar het verleden, maar juist ook naar de toekomst wordt gekeken. Dunleavy: "De belastingbetaler is ineens een belangrijk aandeelhouder geworden en mag er daarom vanuit gaan dat alles tot in detail wordt onderzocht. Het zou goed zijn als het bankwezen in de toekomst wordt verplicht om een volledig beeld van hun activiteiten te hebben. Alleen zo kunnen ze risico's inzichtelijk maken en de juiste beslissingen nemen. Goed risicomanagement is afhankelijk van complexe en uitgebreide gegevens, die op de juiste manier geanalyseerd moeten worden. Banken moeten hiermee leren omgaan en hun informatie efficiënter beheren."

(425 woorden)