Gemeente Sittard-Geleen


178_2008

PERSBERICHT

Gemeente verbetert aanzien buitengebied Born en Berghaven

Sittard-Geleen, 9 december 2008 - Het college van burgemeester en wethouders heeft begiin december ingestemd met een pilotproject om handhavend te gaan optreden tegen illegale bouwwerken in het buitengebied van Born en in de Berghaven. Met dit project hoopt het college dat het aanzien van het betreffende buitengebied verbetert.

In het buitengebied van Born en de Berghaven staat een groot aantal bouwwerken. Uit een eerste globale inventarisatie blijkt dat voor een groot deel van die bouwwerken geen bouwvergunning is aangevraagd. Het gaat hierbij om bouwwerken zoals zeecontainers, kleine, vaak bouwvallige, stalletjes voor dieren, materiaal en rommel. Voor een beperkt, maar essentieel deel, van die bebouwing wordt nu een handhavingstraject opgestart. Voor Tegen bouwwerken die na 1 januari 2009 worden geplaatst zonder bouwvergunning wordt in ieder geval handhavend opgetreden.

De gemeente gaat in het buitengebied van Born in de volgende situaties in ieder geval actie ondernemen:


- Bij illegale bouwwerken die niet in gebruik zijn voor materiaalopslag of als onderkomen / schuilplaats voor dieren.


- Bij illegale bouwwerken die geen functie meer hebben doordat ze bouwvallig zijn of (niet) meer als bouwwerk definieerbaar zijn. Ook bouwwerken die dienen als onderkomen of schuilplaats voor dieren op zijn minst enigszins acceptabel moeten zijn.


- Eigenaren van percelen met rommel en afval worden aangeschreven om hun percelen op te ruimen.


- Bij grote excessen, zoals (zee)containers, grotere stallen en andere bouwwerken, die ongeveer de omvang hebben van een (zee)container en die zonder vergunning zijn geplaatst.

De gemeente gaat in de Berghaven in het gebied waar de woonboten liggen alleen handhavend optreden als het om excessen gaat. Ook hier wordt vanaf 1 januari 2009 actief gehandhaafd tegen bouwwerken die zonder bouwvergunning worden geplaatst. De rommel die zich op en nabij de waterkade bevindt wordt wel aangepakt. Verder wordt handhavend opgetreden tegen rommel, caravans, kleine bootjes en dergelijke die zich bevinden in en op het talud en de dijk.

De betreffende eigenaren van illegale bouwwerken worden per brief geïnformeerd over wat hen te doen staat. Overige eigenaren van percelen in het buitengebied worden nog nader geïnformeerd over de regels die gelden rondom bouwwerken in het buitengebied. Ook worden zij verzocht hun eventuele bouwwerken goed te onderhouden en te laten passen in het buitengebied.

Deze handhavingspilot wordt halfjaarlijks geëvalueerd, bij gebleken succes worden de andere buitengebieden in onze gemeente op dezelfde wijze bekeken om zo het aanzien van het gehele buitengebied te verfraaien.


---




Gemeente Sittard-Geleen