Gemeente Sittard-Geleen


176_2008

PERSBERICHT

Sittard-Geleen maakt bijdrage Peuterspeelzaal inkomensafhankelijk (60% van de ouders gaat erop vooruit)

Sittard-Geleen, 9 december 2008 - Het college van Sittard-Geleen heeft besloten om de ouderbijdrage van gesubsidieerde peuterspeelzalen te verlagen. 'Wij vinden het belangrijk dat ouders hun kinderen naar de peuterspeelzaal brengen. En door deze tariefverlaging wordt het makkelijker om dit te doen', aldus wethouder Berry van Rijswijk (Jeugdbeleid).

Ouderbijdrage peuterspeelzalen

De ouderbijdrage voor de gesubsidieerde peuterspeelzalen wordt per 1 april 2009 inkomensafhankelijk. Dat betekent dat ouders met een inkomen tot ¤ 33000,- bruto per maand, minder gaan betalen. Voor deze inkomensgroepen worden de tarieven ¤ 4,- tot ¤ 6,25 per er dagdeel (nu nog ¤ 7,10). Voor ouders met een inkomen tuussen de ¤ 3000,- en

¤ 35000,- blijft de bijdrage gelijk. Ouders met een hoger inkomen (vanaf ¤ 3500,- bruto per maand) gaan meer betalen, vvariërend van ¤ 8,25 tot ¤ 11,- per dagdeel voor de he hoogste inkomenscategorie (vanaf ¤ 6000,- bruto per maannd). Per saldo gaat 60% van de ouders er met deze nieuwe regeling op vooruit.

Tarieven VVE

Naast het reguliere peuterspeelzaalwerk, kent de gemeente ook een VVE-programma.

VVE staat voor 'Voor- en Vroegschoolse Educatie'. De regeling dat ouders met een kind in het VVE-programma bij een peuterspeelzaal, 50% van de VVE-ouderbijdrage betalen en de gemeente de andere helft, vervalt reeds per 1 januari 2009. Hiervoor in de plaats komt een nieuwe regeling. Daarbij gaat de ouderbijdrage omlaag naar ¤ 1,25 per dagdeeel. Deze bijdrage komt overeen met de bijdrage die ouders met de laagste inkomens netto betalen voor de kinderopvang.

Dit betekent dat de VVE-bijdrage vanaf 1 januari 2009 ¤ 5,- per week wordt op basis van 4 dagdeelen per week. Nu nog betalen de ouders ¤ 14,20 per weekk. Dit is dus een forse verlaging van de ouderbijdrage.

Drempel verlagen

Met deze maatregelen wil de gemeente de financiële drempel om een kind naar de peuterspeelzaal te laten gaan of een VVE-geïndiceerde peuter te laten deelnemen aan de VVE-programma's verlagen. Het uiteindelijke doel is dat meer kinderen naar de peuterspeelzaal gaan en dat meer kinderen kunnen deelnemen aan VVE-programma's.

De Stichting Spelenderwijs, waar alle gesubsidieerde peuterspeelzalen in Sittard-Geleen onder vallen, voert de regeling uit.


---