Ingezonden persbericht


ONDERZOEK MICRO FOCUS: BEDRIJVEN VERWAARLOZEN HUN BELANGRIJKSTE IT-BEDRIJFSMIDDELEN

Gebrek aan investeringen in cruciale IT-vaardigheden is tikkende tijdbom


* Recessie vereist hernieuwde focus op kernsystemen - twee derde (zestig procent) van Amerikaanse en Eurropese CFO's noemt vaardigheden op het gebied van het moderniseren van IT het meest waardevol in een recessie.


* Kernsystemen worden beschouwd als meest bedrijfskritisch, maar internettechnologieën krijgen meeste budget en focus.


* Slechts dertien procent van de CFO's is ervan overtuigd dat skills op het gebied van kernsystemen in de toekomst beschikbaar blijven.

Hoofddorp, 10 december 2008 â¤* Micro Focus (LSE: MCRO.L) publiceert onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat bedrijven hun belangrijkste IT-middelen verwaarlozen. Het onderzoek wijst uit dat wereldwijd opererende organisaties te weinig tijd en budget besteden aan het voorzien in voldoende kennis en vaardigheden om hun kernsystemen te onderhouden en te exploiteren.

De resultaten zijn gepubliceerd in de studie Safeguarding the Corporate IT Assets, die Micro Focus in samenwerking met het internationale opleidingsinstituut INSEAD uitvoerde. Aan het onderzoek namen CFO's, CIO's en HR-directeuren in vijf landen deel: Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Belangrijkste uitkomst is dat de meeste bedrijven nauwelijks oog hebben voor het blijven ontwikkelen van kennis en expertise voor het onderhouden van hun kernsystemen. Veel bedrijven richten zich vooral op kennisontwikkeling rond Web 2.0-technologieën. Dat gaat ten koste van de kennis die nodig is om de kernsystemen te onderhouden, die bij de meeste bedrijven nog steeds het meest bedrijfskritisch zijn.

'Vorig jaar heeft Micro Focus al benadrukt dat IT vergeten wordt als bedrijfsmiddel. Nu gaat het erom dat wereldwijd opererende bedrijven zich niet laten verblinden door fraai ogende nieuwe technologieën. Zij moeten ervoor blijven zorgen dat ze professionals werven, die hun kernsystemen kunnen onderhouden en voor ontwikkeling kunnen zorgen. Het nalaten daarvan is een tikkende tijdbom. Organisaties moeten met het oog op de recessie hun investeringsstrategieën dan ook snel aanpassen. Het is bekend dat Web 2.0-technologieën in staat zijn om alle typen bedrijven te transformeren. Niettemin mag dat niet ten koste gaan van het beschermen van die IT-bedrijfsmiddelen, die de kern van de onderneming vormen', zegt Stephen Kelly, CEO van Micro Focus.

Het onderzoek onder 450 bedrijven met een omzet tussen de honderd miljoen en meer dan een miljard dollar wees uit dat bijna twee derde van de CFO's, CIO's en HR-directeuren hun kernsystemen en databases als bedrijfskritisch bestempelen. Voor iets meer dan een derde (38 procent) geldt dit ook bij systemen met nieuwe technologie. Hoewel het belang van kernsystemen meer wordt onderkend, geven de respondenten aan dat vooral nieuwe technologieën budget krijgen voor werving van medewerkers. Meer dan de helft van de respondenten (56 procent) geeft aan dat hun bedrijf het meest zoekt naar kennis en vaardigheden op het gebied van nieuwe webtechnologieën.

Slechts dertien procent van de CFO's is ervan overtuigd dat er binnen de eigen organisatie voldoende kennis en vaardigheden aanwezig zijn om kernsystemen in de toekomst te ondersteunen. Toch zegt bijna twee derde van deze groep (zestig procent) dat skills op het gebied van moderniseren van IT waardevoller zijn dan skills voor het implementeren van vervangingstechnologieën.

'In een uitdagend economisch klimaat is de aandacht vooral gericht op de kern van het zakendoen. Het is dan ook ironisch dat organisaties er niet in slagen hun vaardigheden op het gebied van hun kernsystemen op peil te houden', zegt Kelly. 'Wanneer organisaties blijven zoeken naar kennis van de nieuwere technologieën en kennis van hun kernsystemen verwaarlozen, lopen ze enorme risico's op het moment dat de medewerkers met kennis van oude technologieën met pensioen gaan.'

'Wie geen plannen maakt om de kennis op peil te houden van systemen die al lang meegaan en waarde opleveren voor de bedrijfsvoering, maakt een grote fout', zegt professor Soumitra Dutta, voorzitter van de faculteit Business and Technology bij INSEAD. 'Bedrijven moeten goed kijken naar deze uitkomsten en ervoor zorgen dat ze zich blijven richten op het werven van professionals met kennis van hun kernsystemen die het dagelijkse leven ondersteunen.'

'We hebben talloze rapporten gezien die ingaan op de dreigende crisis op het gebied van IT-skills', zegt professor Jim Norton, senior beleidsadviseur e-Business & e-Government bij het Institute of Directors in het Verenigd Koninkrijk. 'Dit onderzoek moet fungeren als een waarschuwing aan bedrijven om prioriteit te geven aan het veiligstellen van hun kernsystemen, indien ze op een gelijkwaardige manier willen blijven concurreren.'

Dit nieuwe onderzoek volgt op een studie van INSEAD en Micro Focus in oktober 2007. Die studie wees uit dat slechts de helft van de CFO's en CIO's van grote bedrijven de financiële waarde van hun IT-bedrijfsmiddelen in kaart probeerde te brengen. Het nieuwe onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat er een zorgelijk gebrek is aan werving van specialisten in belangrijke technologieën, waaronder COBOL, PL1 en CICS. Minder dan een derde van de CIO's (29 procent) denkt dat hun organisatie voldoende van deze professionals werft. Zij onderkennen het belang van de systemen waar het om gaat. Slechts zestien procent van de CIO's heeft enig vertrouwen dat hun bedrijf de juiste wervingsstrategie heeft ontwikkeld om kernsystemen te kunnen onderhouden.

# # #

Over Micro Focus
Micro Focus, lid van de FTSE 250, levert innovatieve software die ervoor zorgt dat bedrijven de waarde van hun bedrijfsapplicaties kunnen vergroten. Micro Focus Enterprise Application-software voor modernisering en beheer zorgt ervoor dat de applicaties van klanten snel zijn aan te passen aan marktveranderingen. Tevens ondersteunen Micro Focus-oplossingen moderne architecturen die lagere kosten en minder risico met zich meebrengen.