Gemeente Delft

Opening afsluitconstructies Binnenstad Delft

Delfts lichtpuntje in donkere decemberdagen

Dinsdag 9 december openden wethouder mevrouw L.J. Merkx van gemeente Delft en hoogheemraad de heer J.J.J.M. van der Burg van het Hoogheemraadschap van Delfland de afsluitconstructies, waaronder het nieuwe gemaal bij de Duyvelsgatbrug. Delfland en de gemeente Delft hebben vijf jaar intensief samengewerkt aan de totstandkoming van de afsluitconstructies.

De genodigden werden door wethouder Merkx welkom geheten in het stadhuis. Na een korte toelichting op een film over het project door hoogheemraad Van der Burg, maakten de genodigden onder begeleiding van een verhalenverteller een stadswandeling naar de Duyvelsgatbrug. De afsluitconstructies in binnenstad Delft werden hier officieel geopend. Met een druk op de knop zetten wethouder en hoogheemraad het gemaal in werking. De werking van de klepstuw en de kroosreiniger kreeg een bijzonder effect door een lichtspel op het water.

Betere bescherming in de binnenstad
Met het gereedkomen van dit innovatieve project is de oostelijke binnenstad beter beschermd tegen wateroverlast door intensieve regenval. Het systeem bestaat uit zes kantelstuwconstructies, een aanpassing van twee bestaande constructies (bij de Rietveld- en Vlaminggracht) en een gemaal geïntegreerd in de Duyvelgatsbrug. Bij het ontwerpen van de afsluitconstructies is bijzondere aandacht besteed aan de inpassing in het historische stadsbeeld van de Delftse binnenstad.


---


Gemeente Delft