Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

CBL: Supermarkten blijven ook in 2009 groeien

Deze Kerst eten een half miljoen mensen meer met de Kerst thuis of bij familie, vrienden of kennissen. In totaal eten 13,5 miljoen mensen dit jaar de beide Kerstdagen thuis. Vorig jaar waren dat er 13 miljoen. Dit maakt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vandaag bekend naar aanleiding van haar jaarlijkse Kerstonderzoek.

66% van de consumenten vindt het kerstassortiment van de supermarkt de laatste jaren steeds aantrekkelijker wordt (slechts 8% deelt deze mening niet, 26% is nog eens/nog oneens). De luxe huismerkproducten spelen een belangrijke rol. 48% koopt luxe huismerkproducten voor de kerst. Vorig jaar was dat 39%. De belangrijkste aankoopredenen zijn dat ze bijzonder zijn en goed smaken.

De woensdag voor Kerst verwacht het CBL topdrukte in de Nederlandse supermarkten. Uit het CBL onderzoek in samenwerking met EFMI Business School blijkt dat dan ruim 4 miljoen Nederlanders hun de versproducten voor de Kerst kopen. De houdbare producten koopt men voornamelijk de vrijdag, zaterdag en zondag daar voor.

46% van de Nederlanders laat zich inspireren voor het Kerstdiner door de speciale Kerstfolders en magazines van de supermarkten. Vorig jaar was dat 42%. 18% van de Nederlanders let bij de kerstboodschappen meer dan anders op de diervriendelijkheid en/of duurzaamheid van de producten.

Verder blijkt dat de consument met Kerst niet bezuinigt op eten en drinken thuis. Als men al bezuinigt, dan is de kans groter dat men dat doet op de kerstcadeaus en/of op de uitgaven aan eten en drinken buiten de deur.

Dit jaar verwacht het CBL een omzet in de week voor Kerst van 829 miljoen euro, een stijging van circa 7%. 2008 zal naar verwachting worden afgesloten met een jaaromzet boven de 30 miljard euro. Een omzetstijging van ruim 6?%. In tegenstelling tot andere sectoren, groeit ook volgend jaar de omzet in de supermarktbranche. Het CBL verwacht voor 2009 een omzetstijging van 1 miljard euro.

--------- einde persbericht -----------

Bijgaand vindt u de onderzoeksresultaten.

Met vriendelijke groet,
Miranda M.G. Boer
Hoofd PR en Voorlichting CBL

070-3376200
06-51502772