Ingezonden persbericht


PArseberjocht

Leeuwarden, december 2008

Eerwraak ook in Friese cultuur niet onbekend

Onderzoeker dr. Han Nijdam van de Fryske Akademy heeft zich met zijn dissertatie Lichaam, eer en recht in middeleeuws Friesland verdiept in de Friese boeteregisters. Voor de Vrije Friezen in de middeleeuwen draaide alles om eer. In hun autonome gebieden bij Nederlandse en Duitse Noordzeekust werd menig vete uitgevochten omdat men zich in zijn eer aangetast voelde. Wat tot deze eeraantastingen werd gerekend was vastgelegd in zogenoemde Oudefriese boeteregisters. Deze boeteregisters bevatten opsommingen van verwondingen, beledigingen en andere geweldsdaden met bijbehorende schadevergoedingen.

"Je kunt het bijna vergelijken met eerwraak", aldus Han Nijdam. "Natuurlijk zijn er wel verschillen, maar de overeenkomsten vind ik boeiend". In de boeteregisters gaat het om aantasten van de eer op wat voor manier dan ook. De straffen die beschreven worden zijn bijvoorbeeld: bierplassen, oftewel in een ander zijn bierglas plassen.

Enkele van de vergrijpen uit de boeteregisters zijn vastgelegd in striptekeningen op een ansichtkaart. "Ik wil jongeren graag bekend maken met de Friese cultuur: ik kan moeilijk van ze verwachten dat ze het hele boek lezen dat ik heb geschreven. Ik hoop dat ze deze stripkaarten leuk vinden en zo een deel van hun cultuur meekrijgen."


---

Noot voor de redaactie,

Ingezonden persbericht