Gemeente Den Haag

|Datum | |

|                                           |10 december 2008             |
|                                           |                             |
|                                           |                             |
|                                           |                             |
|                                           |                             |
Uniek onderzoek onder 1000 Hagenaars
Gemeente Den Haag brengt als eerste kennis over opvoeding in beeld

De gemeente Den Haag en de Haagse Hogeschool hebben in kaart gebracht wat Hagenaars weten over het opgroeien van kinderen. Een dergelijk onderzoek werd in Europa nog niet eerder gehouden. Wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport): "Het onderzoek maakt duidelijk dat 40.000 Hagenaars behoefte hebben aan informatie en advies over de opvoeding. Met de gegevens van dit onderzoek kunnen we daarbij gerichter te werk gaan."

Het is opvallend dat tot nu toe nauwelijks bekend was welke kennis ouders en opvoeders hadden over het opgroeien van kinderen. Als je ouders en opvoeders wilt voorzien van inzichten over het opgroeiende kind is inzicht in het kennisniveau van ouders daar omtrent essentieel. Vandaar dat de gemeente en de Haagse Hogeschool gezamenlijk besloten dit onderzoek op te zetten.

Uitkomsten onderzoek
Aan het onderzoek werkten 1000 ouders, grootouders en volwassenen met een kinderwens mee. Zij kregen ruim 60 vragen voorgelegd over het opgroeien en opvoeden van kinderen van 0-17 jaar.

Uit de antwoorden blijkt dat Haagse volwassenen vrij goed op de hoogte zijn van welke factoren een gezonde lichamelijke ontwikkeling van kinderen en pubers bedreigen. Zo weten ze dat alcohol schadelijker is voor de hersenen van een 16-jarige dan voor een volwassene en dat het gebruik van cannabis op jonge leeftijd tot (ernstige) problemen aanleiding kan geven in de volwassenheid. Ze weten op een aantal punten ook wat past bij een normale ontwikkeling van een kind. Zo weet een meerderheid dat het normaal is voor een kind van 2 à 3 maanden om één uur per dag te huilen en dat het niet redelijk is van een 3-jarige te verwachten dat het een uur stilzit.

Het vermogen van kinderen om aan te voelen wat er om hen heen gebeurt wordt minder goed ingeschat. Zo weet het overgrote deel van de ondervraagden niet dat kinderen al heel vroeg, als baby van één tot enkele maanden, beïnvloed worden door stemmingen van ouders en spanningen tussen ouders. Ze schatten dit vaak een jaar of meer later. Verder blijkt een meerderheid van ouders en andere volwassenen zich op een aantal punten niet bewust van de grote invloed die ze heeft of kan hebben, in negatieve of positieve zin, op de ontwikkeling en het welbevinden van hun kinderen. Zo denken de meeste ouders en volwassenen dat het niet goed is om een drie maanden oude baby op te pakken en te troosten iedere keer als het huilt. Ze zien dat eerder als een kwestie van verwennen en realiseren zich niet de mogelijke negatieve effecten op de hersenontwikkeling van een kind. Ook denken de meesten ten onrechte dat problematisch gedrag en problematische vriendenkeuze door hun puberkinderen iets is waar ze weinig invloed op hebben en waar vooral de invloed van leeftijdsgenoten de doorslag geeft. Opvallend is ook het hoge percentage ouders en andere volwassenen dat een kind een tik geven als het straf verdient, als een gepaste opvoedingsmethode ziet. Opmerkelijk is verder dat ongeveer de helft van de ondervraagden niet weet dat passief roken, het 'meeroken', tijdens de zwangerschap schadelijk is of kan zijn voor het ongeboren kind.

Deze en andere bevindingen werden vandaag gepresenteerd door René Diekstra, lector Jeugd aan de Haagse Hogeschool. In opdracht van de gemeente Den Haag leidde Diekstra het onderzoek : "Liefde is essentieel in de opvoeding, maar liefde alleen is niet genoeg. Ouders die meer weten over ontwikkelen en opvoeding blijken over het algemeen ook de ontwikkeling van hun kinderen beter te stimuleren. Kortom, meer weten betekent meer ontwikkeling. Wethouder Sander Dekker: "De rol van de ouders in de opvoeding is beslissend. Ik zeg dat niet met een opgeheven vinger maar met een uitgestoken hand."

Iedereen die zijn kennis over opvoeden wil testen kan dat vanaf vandaag doen. De gemeente Den Haag en de Haagse Hogeschool introduceerden een speciale website www.opvoedingscanon.nl. Daarop staan o.a. de vragen uit het onderzoek.

Naar een opvoedingscanon
Het gepresenteerde onderzoek is het eerste, in een serie van drie rapporten.Wat volgt is een onderzoek onder groepen professionele en semi-professionele opvoeders, zoals leerkrachten en hulpverleners in de kinder- en jeugdzorg. Daarna zal een opvoedingscanon worden gepresenteerd. Hierin worden de inzichten over opvoeding uit de onderzoeken beschreven. De meest recente wetenschappelijke inzichten over het opgroeien van kinderen worden er aan toegevoegd.

Voor meer informatie (uitsluitend voor de redactie): Directie Voorlichting Externe Betrekkingen van de gemeente Den Haag. Louis Hueber, 070-3532610 of 06 55740059 LH/CL/08/320


---- --