Provincie Friesland



PERSBERICHT

Nummer: 346/PP
Datum: 10 december 2008

Fryslân helpt inwoners Zambezigebied in Afrika
Schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen in Zambia, Mozambique en Malawi

De provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, Friese gemeenten en Vitens-Evides International bv gaan inwoners van het Zambezigebied in Afrika helpen aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Het gaat om het gebied rond de Zambezirivier in Zambia, Mozambique en Malawi. Woensdag 10 december 2008 tekenden gedeputeerde Schokker, dijkgraaf Van Erkelens, burgemeester Schadd-de Boer en Vitens directeur Zondervan op het provinciehuis in Leeuwarden de intentieverklaring voor dit Friese project.

De Friese partijen zorgen de komende vier jaar samen voor 2,4 miljoen euro. Het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking verdubbelt dit bedrag. Het geld wordt gebruikt om de inwoners van het Zambezigebied te helpen bij het realiseren, onderhouden en beheren van drinkwater- en sanitaire voorzieningen. De inwoners van Fryslân worden via publieksacties ook betrokken bij het project. In het voorjaar van 2009 is de officiële en feestelijke start.

Dit project draagt bij aan de Millennium Ontwikkelingsdoelen die door de Verenigde Naties zijn opgesteld. Eén van die doelen is het halveren van het aantal mensen dat geen toegang heeft tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. De Nederlandse wateroverheden willen hier een concrete bijdrage aan leveren. Daarom ondertekenden ze eerder al het landelijke 'Schoklandakkoord'.


---- --