Pieter-Mathijs Gijsbers nieuwe directeur Nederlands Openluchtmuseum


ARNHEM, 20081210 -- Pieter-Matthijs Gijsbers wordt de nieuwe directeur van het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem, zo maakt de Raad van Toezicht van het museum bekend. Gijsbers (1964) studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen (1983-1990) en aan het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome. Vanaf 2001 tot heden is hij directeur van Museumpark Orientalis te Heilig Landstichting bij Nijmegen. Pieter-Matthijs Gijsbers volgt Jan Vaessen op die op 1 maart 2009 vertrekt.

Sinds zijn aantreden als directeur in 2001 voerde Gijsbers grote veranderingen door in - toen nog - het Bijbels Openluchtmuseum. Onder de nieuwe naam Museumpark Orientalis biedt het park een eigentijdse kijk op de drie religies die bepalend zijn geweest voor de identiteit van hedendaags Europa. Gijsbers is actief in diverse samenwerkingsverbanden, zoals het Eurregionaal samenwerkingsverband `Musea Via Romana' en hij is onder meer bestuurslid van het festival `Geloven in Gelderland'/jaar van het Religieus Erfgoed 2008, Cultuurhistorisch Platform Nijmegen en Overleg en Adviesorgaan Romeinse Alliantie.

Pieter-Matthijs Gijsbers over zijn benoeming: "Ik vind het een grote eer dat ik aan dit, even unieke als succesvolle museum van en voor alle Nederlanders verder mag gaan bouwen.

Adelheid Ponsioen, directeur bedrijfsvoering: "Pieter-Matthijs Gijsbers is een inspirerende persoonlijkheid en hij beschikt over de juiste mix van ervaring en wetenschappelijke achtergrond. Ik verheug me op onze samenwerking."

Vertrekkend directeur Jan Vaessen: "Ik ben blij dat Pieter-Matthijs mijn opvolger wordt in het Openluchtmuseum. Hij toont respect voor de beleidslijn die wij in het afgelopen decennium hebben ingezet. Tegelijkertijd is hij een man met visie en met lef. Hij zal op zijn eigen manier inhoud gaan geven aan het thema Migratie dat in de komende jaren steeds sterker in het Openluchtmuseum zichtbaar zal worden."

Pieter-Matthijs Gijsbers zal in overleg zo spoedig mogelijk in dienst treden van het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem.





Ingezonden persbericht