Wikimedia Nederland wint kort geding Sijthoff


UTRECHT, 20081210 -- De Vereniging Wikimedia Nederland en de gelijknamige stichting hebben een kort geding gewonnen dat tegen hen was aangespannen door ondernemer Bob Sijthoff. Deze had bezwaren bij zijn artikel op de Nederlandstalige Wikipedia en eiste daarom opgave van de persoonsgegevens van één van de auteurs van zijn artikel, verwijdering van zijn artikel en afsluiting van het adres www.wikipedia.nl. Wikimedia Nederland had als standpunt dat zij niet de correcte gedaagde was, aangezien de juridische verantwoordelijk voor de encyclopedie Wikipedia niet bij hen ligt, maar bij de Wikimedia Foundation in de Verenigde Staten.

De rechter volgde die redenatie en stelde Wikimedia Nederland in het gelijk. Voor Wikimedia trad de advocaat Mr. Hendrik Struik op van CMS Derks Star Busmann in Utrecht, bijgestaan door zijn kantoorgenoot Mr. Menno Briët.

Elly Waterman, voorzitter van de vereniging vertelt naar aanleiding van de uitspraak: "Er zijn duidelijke procedures op Wikipedia voor het behandelen van klachten over artikelen. Mensen kunnen de vrijwilligers e-mailen en in uiterste gevallen een procedure opstarten tegen de Foundation, die de juridische verantwoordelijkheid draagt. We vinden het jammer dat de heer Sijthoff niet van deze procedures gebruik heeft gemaakt, maar dat hij via de rechter geprobeerd heeft zijn doel te bereiken.".

De voorzieningenrechter van de rechtbank in Utrecht motiveert zijn vonnis als volgt: "Nog daargelaten wat van de gestelde onrechtmatigheid van passages uit het artikel zij, de voorzieningenrechter is van oordeel dat Sijthoff, in het licht van de gemotiveerde betwisting van Wikimedia Nederland c.s., onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat Wikimedia Nederland c.s. zeggenschap heeft over de beschikbaarstelling en de inhoud van de Nederlandse versie van Wikipedia".

In Duitsland speelde eerder een dergelijke zaak, waar de Duitse Wikimedia chapter werd gedaagd door het parlementslid Heilmann die verwijzingen naar zijn stasiverleden verwijderd wilde hebben van zijn artikel. Het adres www.wikipedia.de werd kort afgesloten, maar de website was nog wel bereikbaar via het directe adres (de.wikipedia.org). Het adres werd kort daarna weer opengesteld omdat Heilmann het betreurde dat de gehele encyclopedie afgesloten was. Hij bood later zijn excuses aan en gaf toe een fout te hebben gemaakt. Op de dag van de blokkade ontving de Duitse Wikimedia chapter vijf keer zoveel donaties als op een normale dag.

Wikimedia Nederland is opgericht in 2006, als 'chapter' van de Amerikaanse Wikimedia Foundation. Zij heeft als doel om vrije informatie, zoals op Wikipedia, te verzamelen en bevorderen. De vereniging heeft echter geen zeggenschap of verantwoordelijkheid over de informatie en de processen op Wikipedia. Haar taak is vooral om de gemeenschap te ondersteunen door bijvoorbeeld conferenties en workshops te organiseren en de idealen achter Wikipedia te verspreiden door middel van lobby's en bijeenkomsten en andere vormen van voorlichting. Zo heeft de vereniging onlangs een reactie gestuurd naar de Europese Commissie over het Groenboek "Auteursrecht in de kenniseconomie", waar de vereniging de voordelen van vrije licenties aantoont. Daarnaast heeft de vereniging een website ingericht om het voor bekendheden makkelijk te maken hun portret onder een vrije licentie beschikbaar te stellen (www.wikiportret.nl).





Ingezonden persbericht