Actie Giga Joule in Hoger Beroep tegen Eneco


HOUTEN, 20081210 -- De bewoners binnen de Vijfwal in Houten-Zuid betalen al jaren lang veel te veel voor stadsverwarming. Het lang lopende geschil hierover met Eneco, krijgt een vervolg: Stichting Actie Giga Joule heeft besloten om in Hoger Beroep te gaan. Volgens het gerenommeerde advocatenkantoor Van Benthum&Keulen is die stap zeker zinvol en kansrijk. Verder hebben zowel een groot deel van de deelnemers aan Actie Giga Joule, als de Gemeente Houten hiervoor hun steun uitgesproken. Vorige week woensdagavond heeft het bestuur van de stichting haar plannen toegelicht in een Vergadering van Deelnemers, die werd gehouden in het financieel adviescentrum van Rabobank Kromme Rijnstreek.

Bij de nieuwbouw van het gebied in Houten Zuid, is aan de potentiële kopers en huurders van de huizen toegezegd dat volgens het Niet Meer Dan Anders-principe (NMDA) de kosten van energie in toom zouden worden gehouden. "Extra comfort voor hetzelfde geld" en "U betaalt dus nooit meer !" zijn slechts een tweetal leuzen die Remu c.q. Eneco enkele jaren geleden hebben gebruikt om potentiële klanten warm te maken voor stadsverwarming. De praktijk leert helaas anders. Diverse onderzoeken en publicaties van onafhankelijke partijen tonen dat aan. De Algemene Rekenkamer gebruikte bijvoorbeeld in haar oordeel over het zogenaamde tariefadvies van EnergieNed trefwoorden als "niet onafhankelijk , niet objectief, onvoldoende transparant, onvoldoende betrouwbaar en géén garantie voor Niet Meer Dan Anders."

In de praktijk betekent dit voor de bewoners van Houten-Zuid dat een huishouden per jaar enkele honderden euro's teveel betaalt.

Daarom hebben enkele bewonersverenigingen drie jaar geleden Stichting Actie Giga Joule opgericht, met steun van de gemeente Houten. Doel van de stichting is een substantiële verlaging van de tarieven èn compensatie voor het teveel betaalde over de af¬ge¬lopen jaren. Overleg met Eneco heeft helaas niet tot een oplossing geleid en het voorstel om het conflict via arbitrage op te lossen is destijds door Eneco af¬gewezen. Daarom is Eneco vorig jaar door de Stichting voor de rechter gedaagd. Afgelopen zomer heeft de rechtbank te Rotterdam in eerste aanleg een uitspraak gedaan. Allerlei juridische obstakels die Eneco had opgeworpen tegen de stichting en haar vorderingen, zijn daarbij door de rechtbank van tafel geveegd. Maar helaas heeft dat nog niet mogen baten: in de ogen van de rechtbank is onder meer nog onvoldoende aangetoond dat het tariefadvies zeer gebrekkig en niet-NMDA is; daarom zijn de vorderingen van de stichting toen afgewezen.

Zeker in het licht van het genoemde Rekenkamerrapport, is de uitspraak onbegrijpelijk. Verder zitten er in het vonnis veel onjuistheden en zaken die ten onrechte onbesproken zijn gebleven. Voor het bestuur was er dus alle reden om Hoger Beroep te overwegen. Daarbij is echter niet over één nacht ijs gegaan: eerst zijn diverse partijen benaderd voor advies. Verder is gekeken hoe de deelnemers en de gemeente Houten hier tegenover staan. Wel is om formele redenen begin oktober al pro forma hoger beroep aangetekend. Inmiddels is definitief duidelijk dat een hoger beroep zeker zinvol en kansrijk is en dat daarvoor ook de noodzakelijke steun is van betrokken partijen. Daarom is besloten de appèlprocedure met volle kracht voort te zetten. Het bestuur ziet de uitkomst daarvan met vertrouwen tegemoet.

Meer informatie is te vinden op www.ActieGJ.nl.





Ingezonden persbericht