Internetprovider Domeinbalie.nl juicht prijsverlaging .nl-registry toe


Onderzoek wijst uit: internetbranche 80.000 per jaar goedkoper uit

AMSTERDAM, 20081210 -- Afgelopen dinsdag maakte de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) te Arnhem bekend de tarievenstructuur voor de registratie van .nl-internetadressen met terugwerkende kracht te versimpelen. Danny Mekic', Algemeen Directeur van Domeinbalie.nl juicht deze verandering erg toe, ondanks forse kritiek van met name de kleinste internetproviders die door de nieuwe regeling meer moeten gaan betalen.

Nieuwe regeling: einde aan `adreswijzigingstax' in de branche
Om .nl-internetadressen uit te mogen geven moet een provider aangesloten zijn bij de SIDN en ieder kwartaal lidmaatschapskosten betalen. Die vaste kosten worden nu verhoogd met ongeveer ¤15,- per maand. Daar staat tegenover dat providers geen geld meer hoeven te betalen aan de SIDN voor het doorgeven van een adreswijziging en uitvoeren van andere mutaties, waardoor de service naar de eindgebruiker verbeterd kan worden. Danny Mekic': "Veel providers brengen nu nog torenhoge bedragen in rekening bij eindgebruikers teneinde een naam- of adreswijziging door te voeren. Nu providers de SIDN niet meer hoeven te betalen voor deze zogenaamde houderwijzigingen, is de weg vrij om ook een einde te maken aan deze `adreswijzigingstax' die op veel plaatsen in de markt, ook in onze organisatie, wordt berekend aan de klant."

Verzadigde internetmarkt
Mekic' benadrukt dat de hevige geluiden die met name bij kleine internetproviders vandaan komen, tekenend zijn voor de prangende situatie in de internetbranche, mede veroorzaakt door de kredietcrisis. "Met name kleine providers zijn zwaar geraakt door een markt die momenteel vooral bezig is met het houden van de hand op de knip. Het zat er al langer aan te komen, maar misschien is dit het moment waarop duidelijk wordt dat er voor veel zolderkamerhosters geen ruimte meer is op de drukke hostingmarkt."

Geen gevaar voor eindgebruikers
drs. Jefta de Ruiter, development manager bij Domeinbalie.nl, verwacht geen grote problemen voor eindgebruikers in de markt. "Er zijn genoeg grote domeinnaamaanbieders in Nederland die kapitaal gereed hebben staan om klappen bij kleine partijen op te vangen, bijvoorbeeld door een overname. Kleine providers die niet in staat zijn om vijftien euro per maand extra uit te geven aan hun core business, kunnen er misschien beter mee ophouden." Ook benadrukt hij dat providers die meer dan dertig nieuwe registraties per maand uitvoeren onder het nieuwe prijsregime al goedkoper uit zijn. "Daar waar per mutatie nu nog ¤0,51 moet worden betaald, zijn alle providers straks met iets meer dan tien euro per maand helemaal klaar. Providers met slechts één mutatie of domeinregistratie per dag of meer, zijn straks goedkoper uit. Dat geldt dus voor alle serieuze spelers in de markt."

SIDN legt er geld op toe
Het laatste onderdeel van de prijswijziging is een kwantumkorting voor internetproviders die meer dan 10.000 domeinnamen in beheer hebben. Deze providers gaan ongeveer tussen de 2% en 8% minder betalen voor de door hun geregistreerde domeinnamen. "Kwalitatief goede en vaak ook de grote providers worden op die manier beloond voor het optimaliseren van hun processen. Ze zijn vaak erg ver in het automatiseren en hebben op het gebied van domeinnamen veel kennis in huis. Dat maakt ze voor de SIDN erg goedkope deelnemers die het meeste geld in het laatje brengen. Het is goed daar eindelijk verandering in komt", zo licht Mekic' toe. Uit onderzoek blijkt dat de totale internetbranche jaarlijks ¤80.000,- minder gaat betalen aan de SIDN, voor de gehele branche betekent dit dus een lastenverlichting. Mekic': "We vinden het dan ook erg jammer dat een deel van de bij de SIDN aangesloten bedrijven negatief heeft gereageerd op de verandering en daarbij het belang van de gehele branche uit het oog hebben verloren."