Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum 6 november 2008

Vlammen voor de Vrijheid!
VARA, Amnesty International en keur aan artiesten vieren 60-jarig bestaan Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in Carré.

Op 10 december 2008 bestaat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) 60 jaar. Op 9 december vieren de VARA en Amnesty International dit bijzondere jubileum met een speciaal programma, 'Vlammen voor de Vrijheid', in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. De avond wordt gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk en uitgezonden op 10 december vanaf 21.30 uur op Nederland 1. Optredens van bekende artiesten als Karin Bloemen, De Dijk, Solomon Burke en de Ashton Brothers worden afgewisseld met interviews en aangrijpende reportages. Cabaretiers Erik van Muiswinkel, Diederik van Vleuten, Mike & Thomas, Viggo Waas, Sanne Wallis de Vries, Jeroen van Merwijk en Owen Schumacher geven op geheel eigen wijze commentaar op de stand van de mensenrechten.

Claudia de Breij, Jan Jaap van der Wal en Andrea van Pol gaan op pad om verhalen van slachtoffers van mensenrechtenschendingen vast te leggen. Zo maakt Claudia de Breij een portret van Khadija Al-Salami. Zij is de eerste Jemenitisch vrouwelijke filmmaker en maakte een indrukwekkende documentaire over een terdoodveroordeeld Jemenitisch meisje. Jan Jaap van der Wal interviewt Sami al Hajj, een journalist van al-Jazeera die van juni 2002 tot mei 2008 zonder vorm van proces vastzat op Guantánamo Bay. Andrea van Pol spreekt met Maris Sants uit Letland, die in de problemen kwam omdat hij openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam. Hij vluchtte naar Engeland toen de situatie in Letland voor hem onhoudbaar werd. Andrea reist komende maand met Maris terug naar zijn geboorteland.

'Als verschillige omroep wil de VARA in een tijd waarin, niet alleen in verre landen, mensenrechten onder druk staan, een bijdrage leveren aan de viering van 60 jaar Universele Verklaring van de Rechten voor de Mens. Amnesty International is daarvoor onze vanzelfsprekende en onmisbare partner', aldus VARA-voorzitter Vera Keur.

Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International, is blij dat de VARA bij gelegenheid van het jubileum aandacht vestigt op het belang van mensenrechten. 'De Universele Verklaring is nog steeds actueel en dit jubileum is een goede reden om daarbij stil te staan. Maar alleen als we ons realiseren dat deze vrijheden niet vanzelfsprekend zijn, kunnen we de onverschilligheid op afstand houden. Dat is echt nodig, want als we onverschillig staan tegenover de vrijheid en de rechten uit de UVRM, maken we ze kwetsbaar voor aantasting.'

Amnesty International vraagt de hele maand december aandacht voor het 60-jarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Nederlanders kunnen zich op de website www.vlammenvoordevrijheid.nl (vanaf 1 december) uitspreken voor de vrijheid en activisten steunen door een digitale vlam te ontsteken.

Achtergrondinformatie
In de afgelopen zestig jaar is veel bereikt voor de bevordering van de mensenrechten. De aandacht van politiek en media voor de mensenrechten is onvergelijkbaar veel groter geworden. Er kwamen tientallen internationale verdragen tot stand die staten formeel binden aan de naleving van de rechten van de mens. Het Internationaal Strafhof kwam tot stand. Voor regeringen, politie en justitie in veel landen werden de rechten van de mens een belangrijk richtpunt - zo steeg het aantal landen dat de doodstraf afschafte in wetgeving of praktijk van 16 in 1977 tot 91 in 2008. Ontelbare mensen over de hele wereld droegen hieraan bij. Door onderzoek te doen, door wandaden aan de kaak te stellen, door daders ter verantwoording te roepen en door de internationale rechtsorde uit te bouwen en te bewaken. Soms door daden van grote persoonlijke moed, zoals die van de vele bekende en onbekende mensenrechtenactivisten van de afgelopen decennia. En veel vaker door een kleine daad van solidariteit of van verzet tegen onrecht, zoals een brief of een steunbetuiging. Miljoenen mensen kwamen en komen, ook in Nederland, in actie ter bevordering en bescherming van de rechten van de mens.

Vlammen voor de Vrijheid
Datum: Dinsdagavond 9 december, 20.30 uur.
Locatie: Koninklijk Theater Carré, Amstel 115-125. Voorverkoop: www.amnesty.nl/carre of bijwonen.vara.nl.

Uitzending Vlammen voor de Vrijheid
Datum: Woensdag 10 december, 21.30 uur.
Nederland 1.

Noot aan de redactie -

Ingezonden persbericht