Gemeente Delft

Leerlingen kruipen in de huid van raadsleden

Hoe is het om lid van de gemeenteraad van Delft te zijn? Wat moet je daarvoor doen en wat moet je allemaal weten om belangrijke besluiten voor de stad te nemen? En hoe werkt de gemeenteraad eigenlijk?

Havo- en vwo-leerlingen maatschappijleer van het Delftse Stanislascollege en het Christelijk Lyceum Delft volgen op dit moment een project lokale gemeentepolitiek om antwoord te krijgen op die vragen. De twee scholen werken daarbij samen met Delftse politici en de griffie van de Delftse gemeenteraad.

Via klassikale lessen en gesprekken met raadsleden werken ze toe naar een 'echte' raadsvergadering die op woensdag 10 december van 13.00 tot 15.00 uur wordt gehouden in het Stadhuis. In de raadszaal debatteren ze onder leiding van burgemeester en raadsvoorzitter Bas Verkerk over de agendapunten Spoorzone en drugsbeleid.

De leerlingen van beide scholen gaan in twee rondes met elkaar in debat in de fractiebezetting van de Delftse gemeenteraad. Burgemeester Verkerk beoordeelt en beloont de debatkunsten van de scholieren. De beste debater ontvangt een geldbedrag dat zijn of haar school moet besteden aan een goed doel.

Het is voor de tweede maal dit jaar dat 37 leerlingen van het Stanislascollege en 37 van het CLD een raadsvergadering simuleren. Op 8 april gingen de bovenbouwers van beide scholen eveneens met elkaar de debatstrijd aan. Toen stonden Schieoevers en het alcoholbeleid ter discussie.

In de komende 'raadssim' worden geen agendapunten behandeld die daadwerkelijk worden uitgevoerd. In het debat over de Spoorzone en de mogelijke ontwikkeling van een stadspark maken de jongeren een sprongetje vooruit in de tijd.

Het tweede agendapunt is een eveneens fictief, maar daarom niet minder actueel; een initiatiefvoorstel van het CDA om een eind te maken aan het gedogen van softdrugs en coffeeshops.

De openbare vergadering begint om 13.00 uur. Iedereen wordt uitgenodigd om deze bijzondere raadsvergadering bij te wonen.



Gemeente Delft