Ingezonden persbericht


Amnesty, VARA en keur aan artiesten
Vlammen voor de Vrijheid!

VANESSA REDGRAVE SPECIALE GAST TIJDENS VIERING 60-JARIG BESTAAN UVRM IN CARRÉ

Op 10 december 2008 bestaat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) 60 jaar. Op 9 december vieren de VARA, Amnesty International en een keur aan artiesten dit bijzondere jubileum in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Actrice en mensenrechtenactiviste Vanessa Redgrave is speciale gast tijdens deze avond, 'Vlammen voor de Vrijheid'. De Oscarwinnares spreekt over het belang van het bestaan van de Universele Verklaring en de huidige mensenrechtensituatie. 'Vlammen voor de Vrijheid' wordt woensdagavond 10 december om 21.25 uur uitgezonden op nederland 1.

De Britse filmlegende Vanessa Redgrave speelde onder andere in de films Mission Impossible, The House of the Spirits, Deep Impact, Julia (Oscar), Howards End (Oscarnominatie), Murder on the Orient Express, La Bella Mafia, Wilde en The Pledge. De actrice zet zich al jaren in voor de verbetering van de mensenrechtensituatie. Zo vroeg ze aandacht voor de mensenrechtenschendingen tijdens de Russisch-Tsjetsjeense oorlogen en produceerde ze de documentaire Russia/Chechnya: Voices of Dissent. Ook pleitte ze voor een eerlijk proces voor Gauntánamo Bay-gevangenen.

Vlammen voor de Vrijheid!
De avond 'Vlammen voor de Vrijheid' wordt gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk. Optredens van bekende artiesten als Karin Bloemen, De Dijk, Solomon Burke en de Ashton Brothers worden afgewisseld met interviews en aangrijpende reportages. De avond is onderdeel van de campagne 'Vlammen voor de Vrijheid'. Amnesty International vraagt met de campagne in de maand december aandacht voor activisten die hun vrijheid en soms hun leven wagen om de mensenrechten te beschermen. Amnesty roept samen met bekende Nederlanders onder wie Daphne Deckers, Robert ten Brink, Ruud de Wild, Antonie Kamerling en Fatima Moreiro de Melo iedereen op activisten te steunen door op de website www.vlammenvoordevrijheid.nl, een digitale kaars te ontsteken. De kaarsen zullen een donkere digitale wereldkaart verlichten en vormen samen steunbetuigingen aan activisten die onder soms zeer moeilijke omstandigheden hun belangrijke werk doen.

Deelnemers kunnen steun betuigen aan de vrouwen van de Iraanse Campagne voor Gelijkheid. Een organisatie die met een online-petitie opkomt voor gelijke rechten voor vrouwen in Iran. Deelnemers kunnen vlammen voor Aung San Suu Kyi, de oppositie leider uit Myanmar die al jarenlang een militaire regering trotseert. Ook het werk van Women of Zimbabwe Arise (WOZA) wordt met 'Vlammen voor de Vrijheid' ondersteund. Deze organisatie zet zich in voor verbetering van de leefomstandigheden en mensenrechten in Zimbabwe. De autoriteiten zijn niet gediend van WOZA's vreedzame acties en de vrouwen worden regelmatig gearresteerd en geïntimideerd.

Jubileumfeest: Vlammen voor de Vrijheid
Datum: Dinsdagavond 9 december, 20.30 uur.
Locatie: Koninklijk Theater Carré, Amstel 115-125.

Uitzending Vlammen voor de Vrijheid
Datum: Woensdag 10 december, 21.30 uur.
Nederland 1.

Noot voor de redactie -